Facebook icon Youtube icon Tiktok icon Instagram icon

26.06.2024

Itālija, Almafi – Susuri ceļo

+18 attēli

Autors – Susuri ceļo

AMALFI krasts..

Pirmais foto galerijā nav mūsu! Tas ir foto, ko ieraudzīju (un saglabāju) 2023.gada drēgnā janvāra dienā un ar visām maņām, garšas kārpiņām un ko tik vēl ne..  iztēlojos sevi tur.. guļam siltumā, zem citronkokiem, ar skatu uz jūru un visticamāk gardu kokteili pie rokas.. Tuvojoties vasarai, šis foto ik pa brīdim izleca kā mans telefona ekrānfoto, tātad kā atgādinājums, ka šī vieta mani gaida! Atlika vienoties ar vīru, ka mums NOTEIKTI šis ir jāiekļauj mūsu vasaras mazajā Eirotripiņā un jāizdomā, kā no Romas nonākt tur ar sabiedrisko..

     

No Romas uz Neapoli aiztraucamies ar ātrumu 299km/h un pēc 1h13 min esam Neapoles centrālajā stacijā (stāsta beigās info par vilcienu biļetēm un saites, kur iegādàties!) 30 min pauze un sēžamies nākamajā vilcienā Neapole-Salerno, no kurienes tālāk mūsu ceļš aizved jau uz Amalfi krastu. Salerno piestàjam Lidlā, iepērkam pārtiku nākamajām 3 dienām tur augstāk kalnos, ieraugam itāļu mājas vīnu 3 litru bundulī un protams- tiek izlemts, ka mums to vajag! Stiepsim līdzi! Apskatot autobusu sarakstu, saprotam, ka nupat viens ir aizbraucis, nākamais pēc 1h20min… mēs varētu arī pamazām iet kājām! Ārā ir +37, pilnas mugursomas ar mantām un iepirkto pārtiku + ūdens + 3litri vīna.. un mēs ejam! Lēnītēm, ar pauzēm, nepilnās 3h pievaram 7,5 km! Aiz katra līkuma paveras elpu aizraujoši dabasskati, un ik pa laikam rodas neapturama vēlme apstāties un tos iemūžināt.

Mūsu pirmā pieturvieta un naktsmājas ir Albori ciemā! Nevis standarta apmešanās vietas piekrastè, bet augšā kalnā! ~3km no piekrastes, no Vietri sul mare. Nenožèlojām ne mirkli, ka izvēlējāmies šo vietu: lètāk, skaistāk un mums pašiem savs citrondārzs!! Mans sapnis piepildījies: es guļu šūpuļtīklā citrondārzā, kaut kur kalna augšā, ar skatu uz tirkīzzilo jūru, virs galvas citroni, citroni un citroni..  lasu gràmatu un lēnām malkoju mūsu līdzatnesto mājas vīnu! Viss ir vēl labāk kā es cerēju!

Īsumā par Amalfi piekrasti? Galvu reibinoši panorāmas skati un kalnu serpentīni, gleznieciski piejūras ciematiņi un citronkoku terases, paradīzes dārzi un pasakainas villas, kolorītas pludmales un tirkīzzils Vidusjūras ūdens. Un vēl: Dolce far niente jeb saldā nekā nedarīšana. Nonākot te, Tevi noteikti pārņem šī sajūta!

Apmetoties augstāk kalnā, nekas netraucē baudît arī piekrastes labumus un peldes tirīzzilajos ūdeņos! 30 min un esi no kalna lejā. 3 dienas tur dzīvojot, atklājām vairākus īsākos ceļus, bet tādējādi arī iekūlāmies kādos baznîcas svētkos ar procesiju, kur iestrēgām uz gandrīz stundu! Jo cauri ved tikai viens ceļš! Tad nu, lai tiktu uz priekšu, gājām procesijā (svētku gājienā) kopā ar vietējiem ciema ļaudīm un dziedājām

Ņem vērā, ka veikals, ēstuves u.tml., tas viss tur lejā- augšā kalnā tikai mazas bodītes, kur var nopirkt autobusa biļeti, ūdeni, alu, vīnu, cigaretes, avīzi, varbūt kādu saldējumu! Bet tur lejā nav šie skati. Un arī vietējo iedzīvotāju ikdiena: to var sajust te augšā! Te ir draudzîgāki, sirsnīgāki, citādāki! Pati piekraste – tāda ļoti tūristīga. To nevar nodot ar foto un vispār izrādās, ka, esot te, pārsvarā esam filmējuši nevis fotografējuši- tāpēc vairāk par Amalfi krastu skaties storijos video

Te noteikti nav ko darīt ar auto! Jo īpaši vasarā un sezonā! Ceļi ir šauri, līkumoti, īsti nav kur apstāties un arī izmainīties! Atmiņā viena epizode, kurā mēs, ieràvuši vēderus un gandrîz neelpodami, stāvam kādā durvju ailē, lai mums garām tiek autobuss – tieši tik šauri ir tur augstāk kalnos.

Starp Amalfi krasta pilsētiņām var ērti pārvietoties ar kuģīti/prāmi! Kursē gana bieži un biļetes var iegādāties gan uzreiz ostā (pērc un lec iekšā!) vai iepriekš www.travelmar.it. Cena: 4-15€ atkarībā no attāluma. No piekrastes uz augšu kalnos it kā ir autobusi, bet mums te starp Vietri sul mare, Albori un pēc tam Amalfi, Positano un Agerolu 5 dienu periodā autobusu izdevās noķert tieši 2 reizes! Kavèjās, neatnàca vispār, mums apnika gaidīt un piedzīvojuma gars bija lielāks nekā vēlme gaidīt, tāpēc gājām kājām un priecàjāmies par fantastiskajiem skatiem. Reizes, kad bijām autobusā, bija šausmīgas- kā siļķes mucā līkumojām kalnā augšā, gàźoties viens otram virsū katrā līkumā! Neko neredzot. Un gandrīz bez gaisa! Sezonas karstumā (t.i., jūlijā) noteikti neiesakam autobusus!

Ko darīt, redzēt un piedzīvot Amalfi krastā – to lasi nākamā stāstā! Pēc Vietri sul Mare un Albori nonācām Amalfi, Positano, atkal augstāk kalnā Agerolā, izgājàm Dievu taku jeb Path of the Gods!

Kā nokļūt Amalfi?

Piemēram, no Romas ar ātrvilcienu: www.italotreno.com/en

Biļete no Romas uz Neapoli 1h13min, iegādājoties mēnesi iepriekš, 19,90€. Pērkot braucienam šodien 45,90€, braucienam rīt 39,90€, braucienam pēc nedēļas 36,90€, pēc divām – 29,90€. Var nomedīt biļeti atsevišķās dienās un laikos, piemēram, ļoti agri no rīta, pat pa 12,90€!!!

No Neapoles uz Salerno izdevīgāk būs parastais Trenitalia vilciens – 40 min un cena 11€.

Atstāj komentāru

Citi raksti