Facebook icon Youtube icon Tiktok icon Instagram icon

Kas jāzina par Norvēģiju?

Kā tūristam Norvēģijā ir vairākas lietas, kas jums jāzina, lai jūsu apmeklējums būtu patīkams un neaizmirstams. Šeit ir dažas svarīgas lietas, kas jāņem vērā:

Norvēģijā visa gada garumā ir dažādi laika apstākļi. Vasaras parasti ir maigas, ar garām dienasgaismas stundām, savukārt ziemas var būt aukstas un tumšas, īpaši ziemeļu reģionos. Ņemiet līdzi atbilstošu apģērbu un atbilstoši plānojiet savas aktivitātes. Norvēģijas valūta ir Norvēģijas krona (NOK). Kredītkartes tiek plaši pieņemtas, taču šur un tur var noderēt skaidra nauda. Bankomāti ir viegli pieejami pilsētās un mazpilsētās. Norvēģija ir pazīstama ar savu augsto dzīves dārdzību. Sagaidiet, ka cenas par izmitināšanu, ēdināšanu un transportu būs salīdzinoši dārgas salīdzinājumā ar citām valstīm. Tomēr pakalpojumu un pieredzes kvalitāte kopumā ir augsta. Norvēģija tiek uzskatīta par drošu valsti tūristiem. Tomēr vienmēr ir ieteicams veikt vispārīgus drošības pasākumus, piemēram, apzināties savu apkārtni, glabāt vērtslietas drošībā un ievērot visas vietējās vadlīnijas vai noteikumus. Norvēģijā ir labi attīstīta transporta sistēma, tostarp vilcieni, autobusi, prāmji un iekšzemes lidojumi. Sabiedriskais transports ir uzticams un efektīvs, ļaujot ērti izpētīt dažādus valsts reģionus. Apsveriet iespēju iegādāties biļeti neierobežotam braukšanai sabiedriskajā transportā. Norvēģijas satriecošās dabas ainavas piedāvā daudzas āra aktivitātes, piemēram, pārgājienus, slēpošanu, makšķerēšanu un smaiļošanu. Pirms jebkādu āra aktivitāšu uzsākšanas noteikti pārbaudiet vietējos noteikumus un drošības vadlīnijas, īpaši attālos apgabalos. Ja jūs plānojat apmeklējat Norvēģiju ziemas mēnešos, valsts ziemeļu daļas piedāvā iespēju vērot burvīgo ziemeļblāzmu (Aurora Borealis). Pārbaudiet polārblāzmas prognozi un apsveriet iespēju pievienoties ekskursijai gida pavadībā, lai iegūtu vislabākās iespējas redzēt šo dabas parādību.

Veikaliem un uzņēmumiem Norvēģijā parasti ir ierobežots darba laiks, īpaši svētdienās un valsts svētku dienās. Plānojiet savas aktivitātes un iepirkšanos atbilstoši, un ņemiet vērā, ka dažās atrakcijās var būt sezonas slēgtas.

Kur uzturēties?

Norvēģija piedāvā dažādas skaistas un unikālas apmešanās vietas, katrai no kurām ir savs šarms un atrakcijas. Šeit ir dažas no labākajām vietām, kas jāņem vērā, uzturoties Norvēģijā:

 

Oslo: Norvēģijas galvaspilsēta Oslo ir dinamisks un kosmopolītisks galamērķis. Tā piedāvā dažādas naktsmītnes, sākot no luksusa viesnīcām līdz budžetam draudzīgām iespējām. Uzturoties Oslo, varat izpētīt pilsētas kultūras objektus, piemēram, muzejus, parkus un vēsturiskas vietas.

Bergena: Bergena ir pazīstama kā vārti uz fjordiem, un tā ir gleznaina pilsēta, ko ieskauj kalni un fjordi. Bryggen rajons ar krāsainajām koka mājām ir iecienīta nakšņošanas vieta. Tā piedāvā ērtu piekļuvi pilsētas apskates vietām, tostarp zivju tirgum, muzejiem un pārgājienu takām.

Tromsø: Tromsø atrodas polārajā lokā, un tā ir lieliska vieta, kur palikt, ja vēlaties izjust ziemeļblāzmu. Tajā ir arī dzīvīga kultūras aina ar muzejiem, galerijām un rosīgu naktsdzīvi. Ir dažādas izmitināšanas iespējas, tostarp viesnīcas un viesu mājas.

Stavangera: Stavangera atrodas Norvēģijas dienvidrietumu krastā, un tā ir pazīstama ar savu burvīgo vecpilsētu un tuvumu satriecošajam Lysefjord. Tā piedāvā dažādas naktsmītnes, kā arī varat izpētīt pilsētas muzejus, veikalus un restorānus.

Tronheima: Tronheima ir vēsturiska pilsēta ar bagātīgu vikingu mantojumu. Tajā valda dzīvīga atmosfēra un dažādas naktsmītnes, tostarp viesnīcas un viesu mājas. Nepalaidiet garām iespaidīgo Nidaros katedrāli un krāsainās vecās noliktavas gar upi.

Alesunda: Alesunda ir pazīstama ar savu skaisto jūgendstila arhitektūru, un tā ir piekrastes pilsēta, kas piedāvā unikālu un gleznainu vidi. Tā ir lieliska vieta tuvējo fjordu un salu izpētei. Ir pieejamas vairākas viesnīcas un viesu mājas, no kurām izvēlēties.

Lofotu salas: ja meklējat patiesi unikālu pieredzi, apsveriet iespēju palikt Lofotu salās. Šis arhipelāgs Norvēģijas ziemeļos ir slavens ar savu satriecošo ainavu un autentiskiem zvejnieku ciematiem. Ir naktsmītnes, sākot no tradicionālajām zvejnieku kajītēm līdz modernām viesnīcām.

Geiranger: Geiranger atrodas fjordu centrā, un tas ir neliels ciemats, kas piedāvā elpu aizraujošus skatus un mierīgu atmosfēru. Tā ir lieliska nakšņošanas vieta, ja vēlaties izpētīt Geirangera fjordu un apkārtējo dabu. Ciematā ir dažas viesnīcas un viesu mājas.

Šie ir tikai daži ieteikumi, un ir daudz citu skaistu vietu, kur palikt Norvēģijā. Izvēloties apmešanās vietu, ņemiet vērā savas intereses, apskates vietas, kuras vēlaties apmeklēt.

Kādas aktivitātes piedzīvot?

Norvēģija piedāvā plašu atrakciju un aktivitāšu klāstu tūristiem. Šeit ir dažas populāras apskates vietas un lietas, ko darīt jūsu apmeklējuma laikā:

Oslo: izpētiet galvaspilsētu Oslo, kas piedāvā modernas arhitektūras, vēsturisku vietu un kultūras objektu sajaukumu. Apmeklējiet ikonisko Operas namu, Vikingu kuģu muzeju, Vigelandes skulptūru parku un Nobela miera centru. Dodieties pastaigā pa Aker Brygge krastmalas promenādi un izpētiet modernos Grünerløkka un Majorstuen rajonus.

Bergena: atklājiet gleznaino Bergenas pilsētu, kas pazīstama ar UNESCO sarakstā iekļauto Bryggen Wharf, krāsainajām koka mājām un burvīgajām šaurajām ieliņām. Brauciet ar Fløibanen funikulieri uz Fløyen kalna virsotni, lai baudītu panorāmas skatu uz pilsētu un apkārtējiem fjordiem. Izpētiet vēsturisko zivju tirgu un apmeklējiet Edvarda Grīga muzeju Troldhaugenā.

Fjordi: izbaudiet elpu aizraujošos Norvēģijas fjordus, kas ir vieni no valsts slavenākajiem dabas objektiem. Dodieties kruīzā vai gleznainā braucienā ar vilcienu pa UNESCO sarakstā iekļautā Geirangerfjord vai Nærøyfjord dramatiskajām ainavām. Dodieties pārgājienā vai brauciet ar kajaku pa fjordu apgabaliem, lai tuvāk iepazītos ar brīnišķīgo ainavu.

Lofotu salas: Apmeklējiet Lofotu salas, kas atrodas virs polārā loka. Salas, kas pazīstamas ar saviem dramatiskajiem kalniem, senatnīgajām pludmalēm un zvejnieku ciematiem, piedāvā pārgājienu, makšķerēšanas un savvaļas dzīvnieku vērošanas iespējas. Izpētiet burvīgās Reines un Henningsvær pilsētas un vērojiet pusnakts sauli vasaras mēnešos.

Tromsø: dodieties uz Tromso, kas ir vārti uz Arktiku, un izbaudiet tādas unikālas aktivitātes kā suņu ragavas, sniega motocikli un ziemeļbriežu ragavas. Apmeklējiet Arktikas katedrāli, izpētiet Polaria Arctic Experience Center un brauciet ar trošu vagoniņu augšā Storsteinen kalnā, lai baudītu panorāmas skatu uz pilsētu un fjordiem.

Preikestolen (Ķeizerkrēsls): dodieties pārgājienā uz ikonisko Preikestolen — stāvo klinti, no kuras paveras brīnišķīgs skats uz Lysefjord. Vidēji sarežģītais pārgājiens ved cauri gleznainām ainavām un atalgo ar elpu aizraujošu panorāmu no augšas. Neaizmirstiet valkāt piemērotu pārgājienu aprīkojumu un pārbaudiet laika apstākļus pirms došanās pārgājienā.

Ziemeļblāzma: ja jūs apmeklējat Norvēģiju ziemas mēnešos, ziemeļblāzma (Aurora Borealis) ir obligāta. Dodieties uz attālām vietām, piemēram, Tromso, Alta vai Svalbāru, lai iegūtu vislabākās iespējas redzēt šo burvīgo dabas parādību. Apsveriet iespēju pievienoties ekskursijai gida pavadībā, lai iegūtu uzlabotu pieredzi.

Stave baznīcas: izpētiet Norvēģijas unikālās stabu baznīcas, kas ir viduslaiku koka baznīcas, kas pazīstamas ar savu atšķirīgo arhitektūru. Daži nozīmīgi piemēri ir Urnes Stave baznīca (UNESCO Pasaules mantojuma vieta), Borgund Stave baznīca un Heddal Stave baznīca.

Brīvdabas aktivitātes: Norvēģija ir paradīze brīvdabas entuziastiem. Iesaistieties tādās aktivitātēs kā pārgājieni, slēpošana, braukšana ar snovbordu, smaiļošana, makšķerēšana un riteņbraukšana. Valsts piedāvā daudzus nacionālos parkus un dabas rezervātus, piemēram, Jotunheimen nacionālo parku un Rondane nacionālo parku.

Ledāji: Norvēģija ir slavena ar saviem satriecošajiem ledājiem, kas ir vieni no pieejamākajiem un iespaidīgākajiem Eiropā. Šie ledāji piedāvā elpu aizraujošus skatus un unikālu pieredzi brīvdabas entuziastiem.

Sāmu kultūra: uzziniet par vietējo sāmu kultūru, apmeklējot sāmu ciematus ziemeļu reģionos. Izbaudiet viņu tradicionālo dzīvesveidu, izbaudiet sāmu virtuvi un uzziniet par ziemeļbriežu ganāmpulku un tradicionālajām amatniecībām.

Trolltung (Troļļu mēle): Trolltunga, kas nozīmē “troļļa mēle”, ir viens no Norvēģijas slavenākajiem un satriecošākajiem klinšu veidojumiem. Tas izceļas horizontāli no kalna, nodrošinot iespaidīgu skatu uz Ringedalsvatnet ezeru un apkārtējiem kalniem.Trolltungas apmeklējums ir tiešā vārdā – atalgojoša pieredze, kas piedāvā nepārspējamu dabas skaistumu, taču tam ir nepieciešama rūpīga plānošana un sagatavošanās, lai nodrošinātu drošu un patīkamu kāpienu.

Šie ir tikai daži svarīgākie punkti no Norvēģijas piedāvājuma. Neatkarīgi no tā, vai meklējat dabas skaistumu, kultūras pieredzi vai piedzīvojumu aktivitātes, Norvēģijā ikvienam ir kaut kas, ko izbaudīt.

Ko nogaršot?

Norvēģija piedāvā dažādus gardus un unikālus kulinārijas piedzīvojumus. Šeit ir daži tradicionālie norvēģu ēdieni un sastāvdaļas, kuras jums vajadzētu izmēģināt apmeklējuma laikā:

Jūras veltes: Norvēģija ir slavena ar savām svaigām un augstas kvalitātes jūras veltēm. Nogaršojiet ēdienus, piemēram, grilētu vai sālītu lasi (gravlaks), kūpinātu lasi (røkt laks), garneles (reker) un zivju zupu (fiskesuppe). Nepalaidiet garām iespēju nogaršot tradicionālos norvēģu mencu ēdienus, piemēram, klippfisk (žāvēta un sālīta menca) un lutefisk (kaltēta sīga, kas apstrādāta ar sārmu).

Fårikål: tiek uzskatīts par Norvēģijas nacionālo ēdienu, fårikål ir sātīgs sautējums, kas pagatavots no lēni vārītas jēra gaļas, kāpostiem un veseliem melno piparu graudiņiem. Tradicionāli to pasniedz ar vārītiem kartupeļiem un ir īpaši populārs rudens sezonā.

Brunost: pazīstams arī kā “brūnais siers”, brunost ir unikāls norvēģu siers, kas izgatavots no govs vai kazas piena. Tam ir karameļu garša un nedaudz salda garša. Izmēģiniet to uz maizes vai kraukšķīgas maizes tradicionālai norvēģu uzkodai.

Rakfisk: Rakfisk ir tradicionāls norvēģu ēdiens, kas gatavots no raudzētām zivīm, bieži vien foreles. To parasti pasniedz ar plātsmaizi, skābo krējumu, sīpoliem un vārītiem kartupeļiem. Tam ir spēcīga, asa garša, un to bauda daudzi norvēģi, īpaši ziemas sezonā.

Krumkake: Krumkake ir smalks un kraukšķīgs norvēģu vafeļu cepums, kas izgatavots no miltiem, cukura, sviesta un krējuma. To bieži sarullē konusa formā un var pildīt ar putukrējumu vai citiem saldiem pildījumiem. Tas ir populārs kārums brīvdienās un īpašos gadījumos.

Ziemeļbriežu gaļa: Ziemeļbriežu gaļa ir tradicionāla norvēģu virtuves sastāvdaļa, īpaši ziemeļu reģionos. To bieži pasniedz kā sautējumu vai ēdienos, piemēram, ziemeļbriežu desās (pølse) un ziemeļbriežu burgeros. Gaļai ir bagātīga un medījuma garša.

Aquavit: Aquavit ir tradicionāls norvēģu spirts, kas izgatavots no kartupeļiem vai graudiem un aromatizēts ar garšaugiem un garšvielām, piemēram, ķimenēm, dillēm un citrusaugļiem. To parasti pasniedz atdzesētu mazās glāzēs, un to bieži bauda kā aperitīvu vai ar tradicionāliem norvēģu ēdieniem.

Norvēģijas konditorejas izstrādājumi: izbaudiet norvēģu konditorejas izstrādājumus, piemēram, kanelboller (kanēļu maizītes) un boller (saldās maizītes). Šos našķus bieži bauda pie kafijas vai tējas tases, un tie ir galvenais Norvēģijas maiznīcās.

Šie ir tikai daži no garšīgajiem ēdieniem un garšām, ko Norvēģija var piedāvāt. Vietējās virtuves iepazīšana ļaus jums izbaudīt norvēģu kultūru un tradīcijas. Izbaudi savu kulinārijas piedzīvojumu Norvēģijā!

Kur iepirkties?

Iepirkšanās Norvēģijā piedāvā tradicionālās un modernās pieredzes sajaukumu. Šeit ir dažas populāras iepirkšanās vietas dažādās pilsētās:

Oslo

Karl Johans Gate: galvenā iepirkšanās iela ar dažādiem starptautiskiem zīmoliem, kafejnīcām un restorāniem.
Aker Brygge: krastmalas rajons ar izsmalcinātiem veikaliem, modes preču veikaliem un ēdināšanas iespējām.
Grünerløkka: pazīstama ar saviem modernajiem modes preču veikaliem, retro stila veikaliem un vietējo dizaineru veikaliem.
Oslo City: liels iepirkšanās centrs pilsētas centrā ar plašu veikalu klāstu.
Vikaterrassen: piedāvā augstas klases modes un interjera dizaina veikalus.

Bergena

Bryggen: vēsturiskas koka ēkas ar veikaliem, kuros pārdod amatniecības izstrādājumus, suvenīrus un vietējos produktus.
Galleriet: populārs iepirkšanās centrs ar dažādiem veikaliem un kafejnīcām.
Kløverhuset: Viens no Bergenas vecākajiem iepirkšanās centriem ar modes, skaistumkopšanas un dzīvesstila veikalu sajaukumu.

Tronheima

Nordre Gate: galvenā gājēju iela ar dažādiem veikaliem, kafejnīcām un restorāniem.
Trondheim Torg: centrālais iepirkšanās centrs ar plašu mazumtirdzniecības iespēju klāstu.
Bakklandet: burvīgs rajons ar neatkarīgiem modes preču veikaliem un amatniecības veikaliem.

Stavangera

Kvadrat: Viens no lielākajiem Norvēģijas tirdzniecības centriem, kas atrodas tieši ārpus pilsētas.
Gamle Stavanger: vēsturisks rajons ar maziem veikaliem, kuros pārdod amatniecības izstrādājumus un vietējās preces

Tromsø

Storgata: galvenā iepirkšanās iela ar vietējiem un starptautiskiem veikaliem.
Nerstranda: iepirkšanās centrs Tromsø centrā ar dažādām mazumtirdzniecības iespējām.

Ālesunda

Ålesund Storsenter: iepirkšanās centrs ar dažādiem veikaliem.
Aspøya un Brosundet: apgabali ar unikāliem veikaliem un vietējiem amatniekiem.

Vispārīgi padomi

Norvēģijas suvenīri: meklējiet tādus priekšmetus kā trikotāža, troļļi, vikingu tēmas preces un vietējās delikateses, piemēram, brūnais siers (brunost).
Darba laiks: veikali parasti tiek atvērti ap plkst. 10:00 un tiek slēgti līdz plkst. 18:00, ceturtdienās ir pagarināts darba laiks, bet sestdienās – īsāks laiks. Svētdienās daudzi veikali ir slēgti.
Iepirkšanās bez nodokļiem: iepērkoties Norvēģijā, tūristi var saņemt PVN atmaksu par pirkumiem, kas pārsniedz noteiktu summu. Veikalos, kas piedalās programmā, meklējiet zīmi “Beznodokļu”.

Kā apceļot Norvēģiju?

Ceļošana pa Norvēģiju var būt patīkama pieredze, pateicoties tās labi attīstītajam transporta tīklam. Šeit ir dažas no galvenajām pārvietošanās iespējām:

Ar vilcienu

NSB (Norvēģijas valsts dzelzceļš): piedāvā plašus maršrutus, kas aptver lielākās pilsētas un ainaviskus maršrutus, piemēram, Bergenas līniju un Rauma līniju.
Ainaviski maršruti: apsveriet iespēju izmantot Bergenas līniju (Oslo–Bergena), Dovres līniju (Oslo–Tronheima) un Flåm dzelzceļu (iespaidīga atzarojuma līnija).
Rezervēšana: biļetes var rezervēt tiešsaistē, izmantojot NSB tīmekļa vietni vai dzelzceļa stacijās. Atlaidēm un vietu rezervēšanai vēlams rezervēt iepriekš.

Ar autobusu

Starppilsētu autobusi: tādi uzņēmumi kā Nettbuss un NOR-WAY Bussekspress nodrošina plašus maršrutus visā Norvēģijā, tostarp attālos reģionos.
Vietējie autobusi: katrai pilsētai ir savs vietējais autobusu tīkls. Oslo Ruter pārvalda sabiedriskā transporta sistēmu.
Rezervēšana: biļetes var iegādāties tiešsaistē, izmantojot lietotnes vai autoostās.

Ar automašīnu

Automašīnas noma: pieejama lielākajās lidostās un pilsētās. Braukšana nodrošina elastību, lai izpētītu savā tempā.
Ceļa apstākļi: Norvēģijā ir labi uzturēti ceļi, taču esiet gatavi nodevām, jo ​​īpaši ap pilsētām.
Scenic Drives: tādi maršruti kā Atlantic Road un Trollstigen piedāvā satriecošus skatus.

Ar prāmi

Piekrastes prāmju pakalpojumi: Hurtigruten piedāvā gleznainus reisus gar krastu no Bergenas līdz Kirkenesai, apstājoties dažādās ostās.
Vietējie prāmji: būtiski, lai sasniegtu daudzās Norvēģijas salas un fjordus. Fjord1 un Norled apkalpo daudzus maršrutus.
Rezervēšana: biļetes var iegādāties tiešsaistē vai prāmju termināļos.

Ar gaisa transportu

Iekšzemes lidojumi: Norvēģijā ir plašs iekšzemes lidojumu tīkls. Galvenās aviokompānijas ir SAS, Norwegian Air un Widerøe.
Lidostas: Oslo Gardermoen (OSL) ir galvenais starptautiskais centrs ar reģionālajām lidostām Bergenā, Stavangerā, Tronheimā un Tromsē.
Rezervēšana: biļetes var rezervēt tiešsaistē. Attāliem galamērķiem lidojumi varētu būt ātrākais risinājums.

Ar velosipēdu

Velomaršruti: Norvēģija piedāvā daudz gleznainu velomaršrutu. Rallarvegen ir populāra taka.
Velosipēdu noma: pieejama lielākajās pilsētās un tūrisma rajonos.
Apsvērumi: esiet gatavi dažādiem laikapstākļiem un reljefam. Norvēģija ir ļoti draudzīga velosipēdistiem, ar daudziem īpašiem veloceliņiem.

Sabiedriskais transports pilsētās

Oslo: Ruter apkalpo autobusus, tramvajus, metro (T-bane) un prāmjus.
Bergena: Skyss apkalpo autobusus, Bībenenas vieglo dzelzceļu un vietējos prāmjus.
Tronheima: AtB apkalpo autobusus, tramvajus un prāmjus.
Stavangera: Kolumbus apkalpo autobusus un prāmjus.

Vispārīgi padomi

Ceļojumu biļetes: Apsveriet Norvēģiju īsumā, lai apvienotu vilcienu, autobusu un prāmju braucienus pa gleznainām vietām.
Aplikācijas un vietnes: izmantojiet ceļojumu lietotnes un oficiālās vietnes, lai iegūtu grafikus, iegādātos biļetes un atjauninātu informāciju reāllaikā.
Laikapstākļi: Norvēģijā laikapstākļi var būt neparedzami, tāpēc plānojiet atbilstoši un pārbaudiet prognozes pirms ceļojuma, it īpaši ziemā.

Apvienojot šos transporta veidus, jūs varat efektīvi un patīkami izpētīt Norvēģijas daudzveidīgās ainavas un atrakcijas.

Uzturēšanās izmaksas?

Norvēģijas apmeklējuma izmaksas var ievērojami atšķirties atkarībā no vairākiem faktoriem, piemēram, jūsu ceļojuma stila, izmitināšanas izvēles, plānotajām aktivitātēm un uzturēšanās ilguma. Ir zināms, ka Norvēģija ir diezgan dārga salīdzinājumā ar daudzām citām Eiropas valstīm, jo ​​īpaši attiecībā uz ēdināšanu, izmitināšanu un transportu.

Naktsmītnes:

Budžeta hosteļi vai viesu nami: €40-80 par nakti
Vidējās klases viesnīcas: €80-150 par nakti
Luksusa viesnīcas: € 150 un vairāk par nakti
Ēdiens un ēdināšana:

Lēta maltīte: €15-25
Maltīte vidējas klases restorānā: €30-50
Augstākās klases restorāns: € 50 un vairāk

Transports:

Sabiedriskais transports (vienvirziena biļete): €3-5
Taksometrs (sākuma tarifs): €5-7, plus papildus par kilometru
Auto noma (dienā): €50-100

Aktivitātes un apskates vietas:

Ieeja muzejos un atrakcijās: € 10-20
Brīvdabas aktivitātes (piemēram, ekskursijas gida pavadībā, slēpošana): izmaksas ir ļoti dažādas, atkarībā no aktivitātes var svārstīties no 50 eiro līdz vairākiem simtiem eiro.

Dažādi:

Ikdienas izdevumi (piemēram, pārtikas preces, uzkodas utt.): €20-30 dienā

Ņemiet vērā, ka šīs ir aptuvenas cenas, un faktiskās izmaksas var atšķirties. Ieteicams ieplānot lielāku budžetu, ja plānojat apmeklēt tūristu pīķa sezonas laikā vai ja plānojat piedalīties dārgās aktivitātēs, piemēram, slēpošanas vai fjordu kruīzos.

Atstāj komentāru

Citi raksti