Facebook icon Youtube icon Tiktok icon Instagram icon

Kas jāzina par Kapadokiju?

Kapadokija, Turcija, ir aizraujošs reģions, kas pazīstams ar savām unikālajām ainavām, seno vēsturi un kultūras bagātību. Kapadokija ir slavena ar sirreāliem klinšu veidojumiem, pasaku skursteņiem un mīkstajā vulkāniskajā klintī izgrebtajiem alu mājokļiem. Reģionam ir bagāta vēsture, kas aizsākās senos laikos, un to ietekmējuši hetiti, persieši, romieši un agrīnie kristieši. Šī vieta ir pazīstama ar savām pazemes pilsētām, klintīs cirstām baznīcām ar bizantiešu freskām un tradicionālajiem amatniecības izstrādājumiem. Kapadokija ir viena no labākajām vietām visā pasaulē, kur veikt lidojumus ar gaisa balonu, un saullēktā paveras elpu aizraujošs skats uz ainavu. Lidojumi ar gaisa baloniem parasti ir pieejami visu gadu, un aktīvākā sezona ir no aprīļa līdz oktobrim. Kapadokijas apmeklējums piedāvā dabas skaistuma, vēsturisku brīnumu un kultūras pieredzes sajaukumu. Neatkarīgi no tā, vai pētāt senās alas, paceļaties virs ainavas gaisa balonā vai baudāt vietējo virtuvi, Kapadokija sola neaizmirstamu un bagātinošu ceļojumu pieredzi Turcijā.

Kur uzturēties?

Kapadokija piedāvā vairākas burvīgas pilsētas un ciematus, kur varat palikt, lai izbaudītu tās unikālās ainavas un kultūras objektus. Šeit ir daži no populārākajiem rajoniem:

Gēreme: Gēreme ir viena no populārākajām un centrālajām Kapadokijas pilsētām, kas pazīstama ar savām alu viesnīcām, restorāniem un tuvumu tādām galvenajām apskates vietām kā Gēremes brīvdabas muzejs un pasaku skursteņi. Skatieties, kā karstā gaisa baloni planē virs pasaku skursteņiem agri no rīta, izpētiet senās alu baznīcas un baudiet panorāmas skatus no saulrieta skatu vietām.

Ürgüp: Ürgüpa ir vēl viena gleznaina Kapadokijas pilsēta, kas pazīstama ar savu vēsturisko arhitektūru, alu viesnīcām un modes preču veikaliem. Apmeklējiet Ürgüp vīna mājas, izpētiet tuvējos pasaku skursteņus un ielejas, kā arī piedalieties tradicionālajās turku pirtīs.

Avanos: Avanos ir slavena ar savu keramiku, kas atrodas Kızılırmak upes (Sarkanās upes) krastos. Apmeklējiet keramikas darbnīcas, apmeklējiet keramikas nodarbības, izpētiet Sarkano upi un tās apkārtni un izbaudiet upes krasta restorānus.

Učisars: Učisara ir pazīstama ar savu iespaidīgo klinšu pili un panorāmas skatu uz Kapadokiju. Uzkāpiet uz Učisaras pili, lai redzētu elpu aizraujošus skatus, izpētiet tuvējo Baložu ieleju un apmeklējiet klintīs izcirstos mājokļus.

Ortahisar: Ortahisar ir klusāka alternatīva Göreme un Ürgüp, kas pazīstama ar savu klinšu pili un autentisko ciemata atmosfēru. Izpētiet Ortahisar pili, dodieties pārgājienā pa Rožu ieleju un Sarkano ieleju un izbaudiet vietējā ciemata dzīvi.

Kapadokija piedāvā dažādas naktsmītnes, sākot no luksusa alu viesnīcām līdz budžetam draudzīgiem viesu namiem. Lai gan Kapadokija ir salīdzinoši kompakta, nomas automašīna vai vietējo ekskursiju apmeklēšana var būt noderīga, lai izpētītu attālās ielejas un apskates vietas. Katrs Kapadokijas apgabals piedāvā savu unikālo šarmu un atrakcijas, tāpēc labākā izvēle jums ir atkarīga no jūsu interesēm un vēlmēm attiecībā uz izmitināšanu un aktivitātēm.

Kādas aktivitātes piedzīvot?

Ņemot vērā, ka Kapadokija ir unikāls un satriecošs Turcijas reģions, kas pazīstams ar citām pasaules ainavām, seno vēsturi un bagātīgo kultūras pieredzi. Šeit ir daudz aktivitātes ko darīt:

Izbraucieni ar karstā gaisa baloniem: Viena no populārākajām aktivitātēm Kapadokijā, piedāvājot elpu aizraujošu gaisa skatu uz reģiona unikālo ainavu. Izbaudiet saullēkta lidojumi virs pasaku skursteņiem, ielejām un klinšu veidojumiem Rezervējiet iepriekš, jo lidojumi ātri piepildās, it īpaši sezonas laikā.

Gēremes brīvdabas muzeja iepazīšana: UNESCO Pasaules mantojuma vieta, kurā ir klintīs cirsts baznīcas ar skaistām freskām, kas datētas ar 10.–12. gadsimtu. Noteikti apskatiet Tumšo baznīcu, Sv. Barbaras kapelu un Ābolu baznīcu.

Pazemes pilsētu apmeklēšana: Senas pazemes apmetnes, ko izmantoja pajumtei un aizsardzībai, piemēram, Derinkuyu un Kaymakli. Šeit ir šauri tuneļi, ventilācijas šahtas un daudzlīmeņu dzīvojamās telpas. Velciet ērtus apavus un sagatavojieties šaurām vietām.

Pārgājieni ielejās: Kapadokijā atrodas vairākas gleznainas ielejas, kas ir ideāli piemērotas pārgājieniem.

Mīlestības ieleja: pazīstama ar saviem falla formas klinšu veidojumiem.
Rožu ieleja: piedāvā brīnišķīgus skatus un unikālus klinšu veidojumus.
Baložu ieleja: Nosaukta par daudzajām klintīs izgrebtajām baložu mājām.

ATV un Jeep Safari: Piedzīvojumu ekskursijas, kas ved bezceļā, lai izpētītu reģiona nelīdzeno reljefu un burvīgās ainavas.

Izjādes ar zirgiem pa (Kapadokiju “Skaisto zirgu zemi”): ņemot vērā, ka šī ir senā zirgu zeme, tad noteikti vajadzeētu šo vietu atklāt arī zirga mugurā. Zirgu izjādēs var doties pa gleznainām ielejām un senām takām.

Keramikas darināšana Avanos: Avanos ir slavena ar savām keramikas tradīcijām, kas aizsākās hetitos. Apmeklējiet keramikas darbnīcas un izmēģiniet savus spēkus pie keramikas ripas.

Vīna degustācija: Kapadokijai ir sena vīna darīšanas vēsture. Apmeklējiet vietējās vīna darītavas un nogaršojiet vīnus, kas izgatavoti no vietējām vīnogu šķirnēm. Apsveriet iespēju apmeklēt Turasan vīna darītavu vai Kocabağ vīna darītavu, lai dotos ekskursijā un degustētu.

Turku nakts šovi: vakara šovi ar tradicionālo turku mūziku, dejām un virtuvi. Tautas deju priekšnesumi, tostarp virpuļojošo dervišu priekšnesumi.

Pasaku skursteņu izpēte: unikāli iežu veidojumi, ko radījusi vulkāniskā darbība un erozija. Populāras vietas ir Pasabaga (Mūku ieleja) un Devrentas ieleja (Imagination Valley). Ideāli piemērota vieta fotografēšanai un izpētei ar kājām.

Učisaras pils apmeklējums: Kapadokijas augstākais punkts, no kura paveras panorāmas skats. Uzkāpiet virsotnē, lai redzētu elpu aizraujošus skatus uz reģionu. Vislabāk apmeklēt saulrieta laikā, lai iegūtu satriecošus skatus un fotografēšanas iespējas.

Çavuşin ciema apmeklējums: vēsturisks ciemats ar klintīs cirstām mājām un baznīcām. Apskatiet Sv. Jāņa Kristītāja baznīcu un senās ciema drupas.

Kapadokija piedāvā plašu aktivitāšu klāstu, kas atbilst dažādām interesēm, sākot no piedzīvojumiem un vēstures līdz kultūrai un atpūtai. Neatkarīgi no tā, vai lidojat virs ainavas ar gaisa balonu, izpētāt senās pazemes pilsētas vai baudāt tradicionālu turku nakts šovu, Kapadokija sola neaizmirstamu un unikālu ceļojumu pieredzi.

Ko nogaršot?

Apmeklējot Kapadokiju, Turciju, jums ir iespēja baudīt gardu turku virtuvi ar vietējām garšām, kas atspoguļo reģiona mantojumu un kultūru. Šeit ir daži ēdieni un garšas Kapadokijā, kas obligāti jāizmēģina:

Testi Kebabs: tradicionāls turku kebaba ēdiens, kurā gaļa (parasti jēra vai vistas gaļa) ​​un dārzeņi tiek lēni pagatavoti māla katlā (testi), kas noslēgts ar mīklu. Tas ir atvērts pie jūsu galda dramatiskai prezentācijai. Šo ēdienu meklējiet vietējos restorānus un kebabnīcas tādās pilsētās kā Göreme un Ürgüp.

Gözleme: plāna plātsmaize, kas pildīta ar dažādiem pildījumiem, piemēram, spinātiem (ıspanaklı), sieru (peynirli), malto gaļu (kıymalı) vai kartupeļiem (patatesli), pēc tam vārīta uz pannas. Gözleme varat atrast vietējos tirgos, kafejnīcās un ielu pārtikas tirgotājus visā Kapadokijā.

Keramikas kebabs (Testi Kebabı): līdzīgi kā testa kebabs, šajā ēdienā tiek izmantota gaļa un dārzeņi, kas pagatavoti māla traukā, taču tas ir pazīstams ar savu atšķirīgo garšu un gatavošanas metodi.

Turku brokastis (Kahvaltı): ēdienu uzklājums, tostarp sieri (beyaz peynir, kaşar), olīvas, tomāti, gurķi, olas (bieži vārītas vai kultenes), ievārījumi, medus, maize un dažreiz konditorejas izstrādājumi. Ļoti daudzas viesnīcas un viesu nami Kapadokijā piedāvā tradicionālās turku brokastis. Turklāt kafejnīcās un restorānos var būt brokastu ēdienkartes.

Manti: turku pelmeņi, kas pildīti ar garšvielu gaļu (parasti jēra vai liellopa gaļu), bieži tiek pasniegti ar jogurta un ķiploku mērci un papildināti ar kausētu sviestu un papriku.

Kebabs (Adana Kebab, Şiş Kebab): dažāda veida grilētas gaļas iesmi, ko pasniedz ar rīsiem, grilētiem dārzeņiem un dažreiz arī ar maizi vai salātiem. Kapadokijas kebabu nami un restorāni piedāvā dažādus kebabus, tostarp Adana kebabu (pikantu malto gaļu) un Şiş kebabu (kubiņos sagrieztus gaļas iesmus).

Turkish Delights (Lokum): mīksti, košļājamie saldumi no cietes un cukura, bieži aromatizēti ar rožūdeni, citronu, pistācijām vai citiem riekstiem.

Gözleme un Pide: Gözleme ir tradicionāla turku plātsmaize, kas pildīta ar dažādām sastāvdaļām, piemēram, sieru, spinātiem vai malto gaļu, savukārt pide ir laivveida plātsmaize, kas bieži tiek papildināta ar sieru, gaļu un dārzeņiem

Turku kafija (Türk Kahvesi): smalki maltas kafijas pupiņas, kas vārītas ar ūdeni un cukuru (pēc izvēles), pasniedz mazās krūzītēs. Tas ir spēcīgs un aromātisks.

Vīni: Kapadokija ir pazīstama ar saviem vīna dārziem un vīna ražošanu, jo īpaši sarkanvīniem, piemēram, Öküzgözü un baltvīniem, piemēram, Narince un Emir. Lai nogaršotu šos vīnus apmeklējiet vietējās vīna darītavas un vīna mājas tādās pilsētās kā Ürgüp un Nevşehir.

Kapadokijas kulinārijas prieku izpēte ir apburošs ceļojums uz turku garšu un tradīcijām, pievienojot neaizmirstamu dimensiju jūsu apmeklējumam šajā unikālajā reģionā.

Kur iepirkties?

Iepirkšanās Kapadokijā piedāvā apburošu tradicionālo rokdarbu, vietējo produktu un unikālu suvenīru sajaukumu, kas atspoguļo reģiona kultūras mantojumu. Šeit ir dažas no labākajām iepirkšanās vietām Kapadokijā:

Avanos keramikas darbnīcas: Avanos ir slavena ar savām keramikas tradīcijām, kas aizsākās hetitos. Apmeklējiet vietējās keramikas darbnīcas, kur varat vērot amatnieku darbu un iegādāties ar rokām darinātus keramikas izstrādājumus.

Göreme rokdarbu centrs: šis centrs atrodas Göreme un piedāvā dažādus vietējos amatniecības un mākslas darbus. Ar rokām darināti priekšmeti, tostarp tekstilizstrādājumi, paklāji, rotaslietas un keramika.

Suvenīru veikali Gēremē un Urgipā: izpētiet burvīgās Göreme un Ürgüp ielas, kurās atrodas suvenīru veikali. Atrodiet unikālus suvenīrus, piemēram, miniatūru pasaku skursteņus, ļaunas acs talismanus un vietējos mākslas darbus. Tādus produktus kā T-kreklus, ledusskapja magnētus, atslēgu piekariņus un tradicionālās turku preces.

Vietējie tirgi un bazāri: iknedēļas tirgi tādās pilsētās kā Ürgüp un Avanos piedāvā dzīvīgu iepirkšanās pieredzi. Svaigi produkti, vietējie sieri, garšvielas un ar rokām gatavotas preces, bioloģiskie augļi un dārzeņi, tradicionālās turku delikateses un roku darbi.

Kapadokijas vīni: izpētiet vietējās vīna darītavas un degustācijas telpas, lai nobaudītu Kapadokijas vīnus. Vīni, kas izgatavoti no vietējām vīnogu šķirnēm, piemēram, Öküzgözü un Boğazkere.

Iepirkšanās Kapadokijā piedāvā iespēju atvest mājās unikālus suvenīrus un izbaudīt reģiona bagātīgo kultūras mantojumu. Neatkarīgi no tā, vai iepērkaties keramikas izstrādājumos Avanos, pārlūkojat paklājus Göreme vai izpētāt vietējos amatniecības izstrādājumu tirgus, Kapadokija piedāvā dažādus iepirkšanās pakalpojumus, kas atbilst katrai gaumei un interesēm.

Kā nokļūt uz Kapadokiju?

Lai nokļūtu Kapadokijā, Turcijā, parasti ir jābrauc uz Nevšehir Kapadokya lidostu (NAV) vai Kayseri Erkilet lidostu (ASR), jo šīs ir reģionam tuvākās lidostas. Lūk, kā jūs varat nokļūt Kapadokijā:

Lidojot ar lidmašīnu

Lidojiet uz Nevšehir Kapadokya lidostu (NAV): Nevşehir Kapadokya lidosta atrodas tuvāk Kapadokijai un piedāvā iekšzemes lidojumus no Stambulas un citām lielākajām Turcijas pilsētām. Turkish Airlines un citi vietējie pārvadātāji veic lidojumus uz Nevšehiru. Ir tiešie lidojumi no Stambulas lidostas (IST) vai Sabiha Gökçen lidostas (SAW) uz Nevšehiru.

Lidojiet uz Kayseri Erkilet lidostu (ASR): Kaiseri lidosta atrodas arī netālu no Kapadokijas un piedāvā vairāk lidojumu iespēju, tostarp gan iekšzemes, gan starptautiskos maršrutus. Tiešie lidojumi no Stambulas lidostas (IST) un Sabiha Gökçen lidostas (SAW) uz Kayseri.

No lidostām uz Kapadokiju:
Transporta pakalpojumi: Gan Nevšehiras, gan Kaiseri lidostas piedāvā transporta pakalpojumus (HAVAŞ) uz lielākajām Kapadokijas pilsētām, piemēram, Göreme, Ürgüp un Nevşehir. Šie maršruta autobusi ir ieplānoti tā, lai tie sakristu ar lidojuma ielidošanu.
Taksometrs: Taksometri ir pieejami lidostās, nodrošinot tiešāku un elastīgāku iespēju nokļūt jūsu apmešanās vietā Kapadokijā. Pirms ceļojuma uzsākšanas noteikti vienojieties par braukšanas maksu.

Pa zemi

Autobuss no lielākajām pilsētām: jūs varat doties ar autobusu no lielākajām pilsētām, piemēram, Ankaras vai Stambulas, uz Kapadokijas pilsētām, piemēram, Nevšehiru, Göreme vai Ürgüpu. Brauciens ar autobusu no Ankaras ilgst aptuveni 4-5 stundas, bet no Stambulas tas aizņem apmēram 10-12 stundas atkarībā no satiksmes un maršruta. Organizējiet privātu transfēru no tuvējām pilsētām vai lidostām uz Kapadokiju. Šī opcija piedāvā elastību un komfortu, īpaši grupām vai ģimenēm.

Padomi:
Lidojumu rezervēšana: rezervējiet lidojumus iepriekš, it īpaši tūristu pīķa sezonās (pavasarī un rudenī), kad Kapadokija ir visnoslogotākā.
Vietējais transports: apsveriet iespēju nomāt automašīnu vai pievienoties vietējām ekskursijām, lai izpētītu Kapadokijas apskates vietas un attālās ielejas.
Laikapstākļu apsvērumi: pārbaudiet laika apstākļus, īpaši ziemas mēnešos, kad lidojumus var ietekmēt sniegputenis.

Kapadokijas unikālās ainavas, alu viesnīcas un vēsturiskās vietas gaida jūsu ierašanos, solot neaizmirstamu pieredzi šajā burvīgajā Turcijas reģionā.

Uzturēšanās izmaksas?

Kapadokijas apmeklējuma izmaksas var ievērojami atšķirties atkarībā no tādiem faktoriem kā gada laiks, izmitināšanas veids, ēdināšanas izvēle un jūsu izvēlētās aktivitātes. Tālāk ir sniegts aptuvens iespējamo izmaksu sadalījums vidēja līmeņa ceļotājam, kurš apmeklē Kapadokiju 3–4 dienas:

Lidojumi:
Starptautiskais lidojums uz Stambulu: 200–400 eiro (turp un atpakaļ, atkarībā no izlidošanas sākumpunkta)
Iekšzemes lidojums uz Nevšehiru/Kayseri: 50–100 eiro (turp un atpakaļ)

Nakšņošana:
Budžets: 20–40 eiro par nakti (hosteļi vai budžeta klases viesu mājas)
Vidējā klase: no 50 € līdz 100 eiro par nakti (3 zvaigžņu viesnīcas vai boutique alu viesnīcas)
Luksusa: 150–300 € par nakti (5 zvaigžņu viesnīcas vai luksusa alu viesnīcas)

Transports:
Transporta pakalpojumi no un uz lidostu: no 5 līdz 10 eiro vienai personai (vienā virzienā)
Taksometrs: 25–50 € (vienā virzienā no lidostas uz viesnīcu)
Automašīnas noma: €30-€50 dienā

Ēdiens un dzērieni:
Budžeta ēdināšana: 5–10 eiro par ēdienreizi
Vidējās klases restorāni: no 15 līdz 30 eiro par ēdienreizi
Augstākās klases restorāni: no 40 līdz 60 eiro par ēdienreizi
Ikdienas pārtikas budžets: 20–50 €

Aktivitātes:
Brauciens ar gaisa balonu: 150–200 €
Ieejas maksa objektos: € 5–10 par objektu (piemēram, Göreme brīvdabas muzejs, Učisaras pils)
Ekskursijas gida pavadībā: no 30 līdz 70 eiro dienā
ATV/džipu tūres: 40–80 €
Turku nakts šovs: €30-€50

Šis aprēķins var atšķirties atkarībā no personīgajām vēlmēm un ceļojuma stila. Budžeta klases ceļotājiem izmaksas var būt zemākas, it īpaši, ja viņi izvēlas lētāku izmitināšanu un izlaiž dažas dārgākas aktivitātes, piemēram, braucienus ar gaisa balonu. Un otrādi, luksusa ceļotājiem izmaksas var būt ievērojami augstākas. Neatkarīgi no jūsu budžeta, Kapadokija jums piedāvās pasakainas brīvdienas un elpu aizraujošus skatus.

Atstāj komentāru

Citi raksti