Facebook icon Youtube icon Tiktok icon Instagram icon

23.05.2024

Kenijas safari ceļvedis – Travelmania.lv

+24 attēli

Kas jāzina par Kenijas safari ?

Kenijas safari var būt neticams piedzīvojums! Kenija ir slavena ar daudzveidīgajām ainavām, bagātīgo savvaļas dzīvi un bagātīgo kultūras mantojumu. Daži no populārākajiem safari galamērķiem Kenijā ir:

Maasai Mara, kas ir slavena ar ikgadējo gnu migrāciju, piedāvā dažas no labākajām savvaļas dzīvnieku apskates iespējām Āfrikā. Šeit varat pamanīt lielo piecinieku (lauvu, leopardu, ziloni, bifeļu un degunradžu) kopā ar daudzām citām sugām.  Amboseli, kas ir pazīstams ar saviem ikoniskajiem skatiem uz Kilimandžaro kalnu, ir mājvieta lieliem ziloņu ganāmpulkiem un piedāvā fantastiskas iespējas fotografēt. Tsavo nacionālais parks, kas ir sadalīts Tsavo East un Tsavo West, tas ir viens no lielākajiem nacionālajiem parkiem Kenijā un ir slavens ar daudzveidīgajām ainavām, tostarp atklātām savannām, vulkāniskajiem pakalniem un lavas plūsmām. Nakuru ezera nacionālais parks, ir slavens ar savu flamingo populāciju, Nakuru ezers ir arī melno un balto degunradžu, kā arī daudzu putnu sugu patvērums. Samburu nacionālais rezervāts atrodas Kenijas ziemeļos, Samburu ir pazīstams ar savu unikālo savvaļas dzīvnieku, piemēram, Grevi zebru, Somālijas strausu un tīklveida žirafi, kā arī tradicionālo Samburu kultūru. Šie ir tikai daži no svarīgākajiem safari galamērķiem, taču Kenijā ir vēl daudz neticamu galamērķu un pieredzes, ko izpētīt safari! Neatkarīgi no tā, vai jūs interesē savvaļas dzīvnieki, satriecošas ainavas vai kultūras tikšanās, Kenija var piedāvāt kaut ko ikvienam ceļotājam.

Došanās uz safari Kenijā ir sapņu ceļojums daudziem ceļotājiem, kas piedāvā iespēju vērot neticami savvaļas dzīvniekus, satriecošas ainavas un bagātīgu kultūras pieredzi. Šeit ir galvenās lietas, kas jāzina par Kenijas safari plānošanu un pieredzi:

Populārākie Safari galamērķi

Maasai Mara nacionālais rezervāts: slavens ar lielo migrāciju, kur miljoniem gnu un zebru šķērso Māras upi. Pazīstams ar saviem lielā piecinieka novērojumiem (lauva, zilonis, bifeļi, leopards un degunradzis).

Amboseli nacionālais parks: slavens ar lielajiem ziloņu ganāmpulkiem un skatu uz Kilimandžaro kalnu.
Nakuru ezera nacionālais parks: slavens ar flamingo populācijām un degunradžiem.

Tsavo nacionālie parki (austrumi un rietumi): viens no lielākajiem nacionālo parku kompleksiem, kas pazīstams ar saviem sarkanajiem ziloņiem un daudzveidīgajām ainavām.

Samburu nacionālais rezervāts: mājvieta unikālām sugām, piemēram, Grevi zebra, tīklveida žirafe un Somālijas strauss.

Labākais laiks, lai apmeklētu

Sausā sezona (no jūnija līdz oktobrim): vislabāk piemērota savvaļas dzīvnieku apskatei, jo dzīvnieki pulcējas pie ūdens avotiem. Tas ir arī Lielās migrācijas laiks Masai Marā.

Slapjā sezona (no novembra līdz maijam): sulīgas ainavas un mazāk tūristu, taču savvaļas dzīvniekus var būt grūtāk pamanīt bagātīgā ūdens dēļ. Mitrākie mēneši ir aprīlis un maijs.

Safari veidi

Dafari braucieni: visizplatītākā safari pieredze, parasti 4×4 transportlīdzeklī ar gidu.

Pastaigas safari: izpētiet krūmus, ejot ar zinošu gidu. Pieejams atsevišķos parkos un rezervātos.

Balonu safari: unikāla ainavas un savvaļas dabas perspektīva no karstā gaisa balona, īpaši populāra Masai Mara.

Nakts safari: daži dabas dārzi piedāvā nakts braucienus, lai pamanītu nakts dzīvniekus.

Izmitināšanas iespējas

Luksusa mājiņas: augstas klases ērtības, kas bieži atrodas izcilās savvaļas dzīvnieku apskates vietās.

Telšu nometnes: piedāvājiet aizraujošāku pieredzi ar dažāda līmeņa greznību, sākot no vienkāršas līdz īpaši greznai.

Budžeta kempingi: pieejamākas iespējas ar pamata ērtībām, kas ir ideāli piemērotas ceļotājiem ar mugursomu vai tiem, kuriem ir ierobežots budžets.

Ko ņemt līdzi uz safari?

Apģērbs: Viegli, elpojoši audumi neitrālās krāsās (izvairieties no spilgtām krāsām). Iekļaujiet vakaros ar garām piedurknēm un bikses. Silta kārta agriem rītiem un vakariem, jo var kļūt vēss.

Apavi: Ērti, izturīgi apavi pastaigu safari un vispārējam komfortam.

Aksesuāri: Saules cepure, saulesbrilles, saules aizsargkrēms, kukaiņu atbaidīšanas līdzeklis, binoklis un laba kamera ar papildus baterijām un atmiņas kartēm.

Veselība un drošība: zāles pret malāriju (konsultējieties ar savu ārstu), pamata pirmās palīdzības komplekts un roku dezinfekcijas līdzeklis.

Veselība un drošība

Vakcinācijas: pārliecinieties, ka esat informēts par parastajām vakcīnām. Apsveriet iespēju vakcinēties pret vēdertīfu, A hepatītu un dzelteno drudzi (pārbaudiet, vai ir nepieciešams dzeltenā drudža sertifikāts).

Malārijas profilakse: izmantojiet kukaiņu atbaidīšanas līdzekļus, vakaros valkājiet garās piedurknes un bikses un apsveriet iespēju lietot profilaktiskus medikamentus.

Drošība: ievērojiet gidu norādījumus, palieciet transportlīdzeklī braucienu laikā un netuvojieties savvaļas dzīvniekiem.

Kultūras apsvērumi

Vietējās kopienas: daudzi safari ietver Masai ciematu vai citu vietējo kopienu apmeklējumus. Cieniet vietējās paražas un tradīcijas.

Dzeramnauda: Dzeramnaudu parasti dod gidiem, šoferiem un naktsmītnes darbiniekiem. Atbilstošās summas meklējiet vietējās vadlīnijās.

Atbildība pret vidi

Videi draudzīga prakse: izvēlieties naktsmītnes un ceļojumu rīkotājus, kas veicina ilgtspējīgu un videi draudzīgu praksi.

Savvaļas dabas aizsardzība: Atbalstiet dabas aizsardzības iestādes un iniciatīvas, kas veicina savvaļas dzīvnieku aizsardzību un kopienas attīstību.

Ceļojumu loģistika

Lidojumi: Jomo Kenyatta starptautiskā lidosta (NBO) Nairobi ir galvenais ieejas punkts. Ir pieejami iekšzemes lidojumi uz galvenajiem safari galamērķiem.

Valūta: Kenijas šiliņš (KES) ir vietējā valūta. Kredītkartes tiek plaši pieņemtas, taču ir labi, ja ir skaidra nauda dzeramnaudai un nelieliem pirkumiem.

Kenijas safari piedāvā aizraujošu piedzīvojumu un iespēju sazināties ar dabu vienā no pasaules slavenākajiem savvaļas dzīvnieku galamērķiem. Iepriekšēja plānošana un kārtīga sagatavošanās nodrošinās jums drošu un neaizmirstamu pieredzi.

Masai ciltis

Masaju cilts, kas rakstīta arī kā Masai, ir viena no Kenijas un Tanzānijas vispazīstamākajām pamatiedzīvotāju etniskajām grupām, kas īpaši atzīta ar savu atšķirīgo kultūru, tradicionālo dzīvesveidu un krāsainajiem tērpiem. Šeit ir daži galvenie masaju cilts aspekti:

Kultūra un tradīcijas: Maasai ir bagāts kultūras mantojums, kas griežas ap nomadu pastorālismu. Viņi tradicionāli ir liellopu gani, un mājlopiem, īpaši liellopiem, viņiem ir nozīmīga kultūras un ekonomiskā nozīme. Viņu daļēji nomadu dzīvesveids ietver ganāmpulku pārvietošanu, meklējot svaigas ganības un ūdeni.

Tērpi un rotājumi: Maasai ir slaveni ar savu atšķirīgo apģērbu, kurā ietilpst krāsains shuka (segas), rotaslietas ar pērlītēm un izsmalcinātas frizūras. Gan vīrieši, gan sievietes rotā sevi ar krellēm, kurām ir simboliska nozīme un kas apzīmē tādus aspektus kā vecums, sociālais statuss un ģimenes stāvoklis.

Tradicionālie mājokļi: Maasai tradicionāli dzīvo mazās, apaļās dubļu būdās, kas pazīstamas kā manyattas. Šīs būdiņas būvē sievietes, izmantojot dubļus, nūjas, zāli un govs mēslus. Maasai ir pazīstami ar savu spēju veidot izturīgas konstrukcijas, izmantojot dabiskus materiālus, kas atrodami viņu vidē.

Sociālā struktūra: Masai sabiedrība ir sakārtota vecuma grupās vai vecuma pakāpēs, katrai no tām ir noteiktas lomas un pienākumi. Vecākajiem ir nozīmīga autoritāte, un viņiem ir izšķiroša loma lēmumu pieņemšanā sabiedrībā. Masai ir arī spēcīgas karotāju tradīcijas, jo jauni vīrieši iziet pārejas rituālus, lai kļūtu par karotājiem un aizsargātu savu kopienu.

Kultūras prakse: Maasai ir dažādas kultūras prakses un ceremonijas, tostarp iesvētīšanas rituāli zēniem un meitenēm, kāzas un rituāli, kas saistīti ar liellopiem, piemēram, ceremonijas, lai svētītu mājlopus vai atzīmētu nozīmīgus notikumus.

Izaicinājumi un pārmaiņas: lai gan masai ir saglabājuši daudzus sava tradicionālā dzīvesveida aspektus, viņi saskaras arī ar problēmām, kas saistītas ar modernizāciju, strīdiem par zemi un izmaiņām zemes izmantojumā. Daži masai ir pielāgojušies mūsdienu sabiedrībai, bet citi cenšas saglabāt savu kultūras identitāti un dzīvesveidu.

Masaji ir aizrāvuši daudzus cilvēkus visā pasaulē ar savu unikālo kultūru, izturību un ciešo saikni ar savu zemi un tradīcijām. Mūsdienās tiem joprojām ir būtiska loma Austrumāfrikas kultūras sajaukumā.

Kur uzturēties?

Plānojot safari no Nairobi, ir vairākas lieliskas naktsmītnes iespējas atkarībā no konkrētā nacionālā parka vai spēļu rezervāta, kuru plānojat apmeklēt. Šeit ir daži galvenie ieteikumi:

Masai Mara nacionālais rezervāts:

Fairmont Mara Safari Club: šī greznā telts nometne piedāvā autentisku safari pieredzi ar augstākās klases ērtībām un lielisku servisu.

Gubernatoru nometne: klasiska un labi novērtēta nometne, kas atrodas pie Māras upes, piedāvājot ērtas teltis un izcilas safari skatīšanās iespējas.

Mara Serena Safari Lodge: šī namiņa atrodas uz kalna, un no tā paveras brīnišķīgs skats uz Māru un ērtas naktsmītnes.
Amboseli nacionālais parks:

Ol Tukai Lodge: šī namiņa ir pazīstama ar fantastiskiem skatiem uz Kilimandžaro kalnu. Tā piedāvā plašus numurus un lielisku vietu safari braucieniem.

Amboseli Serena Safari Lodge: šī lodža atrodas parka centrā, un tajā ir tradicionāla masaju arhitektūra un skaista apkārtne.

 

Samburu nacionālais rezervāts:

Samburu Intrepids: grezna telšu nometne, kas atrodas Ewaso Ng’iro upes krastā un piedāvā lielisku spēļu apskati un kultūras pieredzi.

Sarova Shaba Game Lodge: šī namiņa atrodas Šabas nacionālajā rezervātā, un tā piedāvā ērtas naktsmītnes un mierīgu vidi.

 

Nakuru ezera nacionālais parks:

Sarova Lion Hill Game Lodge: No šīs namiņa paveras skats uz Nakuru ezeru, un tā piedāvā lieliskus skatus, ērtus numurus un tuvumu parka slavenajiem flamingo.

The. Cliff: grezna telts nometne, kas atrodas uz klints, no kuras paveras brīnišķīgs skats uz Nakuru ezeru un apkārtējo ainavu.
Tsavo Austrumu un Tsavo Rietumu nacionālie parki:

Kilaguni Serena Safari Lodge (Tsavo West): šī lodža atrodas Tsavo West centrā, un piedāvā panorāmas skatus un ērtas naktsmītnes.

Ashnil Aruba Lodge (Tsavo East): atrodas netālu no Arubas dambja, un tā piedāvā lieliskas iespējas spēļu apskatei un atpūtai.

 

Laikipia plato:

Ol Pejeta Bush Camp: šī nometne atrodas Ol Pejeta Conservancy, un tā piedāvā intīmu safari pieredzi un iespējas redzēt lielo piecinieku.

Solio Lodge: atrodas Solio Game Reserve teritorijā, kas ir pazīstama ar saviem degunradžu aizsardzības pasākumiem, un tā piedāvā greznas naktsmītnes un lielisku savvaļas dzīvnieku pieredzi.

 

Nairobi nacionālais parks:

Emakoko: grezna namiņš, kas atrodas Nairobi nacionālā parka malā un piedāvā pilsētas ērtību un tuksneša pieredzes sajaukumu.

Nairobi Tented Camp: vienīgā telšu nometne Nairobi nacionālajā parkā, kas nodrošina unikālu safari pieredzi tikai īsa brauciena attālumā no pilsētas centra.

Izvēloties apmešanās vietu, ņemiet vērā tādus faktorus kā tuvums parkam, luksusa līmenis, ērtības un budžets. Daudzas naktsmājas un nometnes piedāvā visaptverošas paketes, kas ietver maltītes, spēļu braucienus un citas aktivitātes, atvieglojot safari piedzīvojumu plānošanu.

Transports no lidostas

Nokļūšana no Nairobi lidostas līdz safari galamērķim parasti ietver dažādu transporta iespēju kombināciju atkarībā no jūsu safari atrašanās vietas. Šeit ir vispārīgs ceļvedis:

Transfērs uz lidostu: daudzas safari naktsmītnes un ceļojumu rīkotāji piedāvā lidostas transfēra pakalpojumus. Varat vienoties, ka pārstāvis jūs sagaidīs lidostā un aizvedīs jūs tieši uz jūsu apmešanās vietu ar safari transportlīdzekli. Tas bieži vien ir ērtākais risinājums, jo tas novērš nepieciešamību pēc papildu transportēšanas pasākumiem.

Privāts taksometrs vai maršruta autobuss: ja jūsu safari namiņš nenodrošina transporta pakalpojumus no un uz lidostu, varat izmantot privātu taksometru vai maršruta autobusu no Nairobi lidostas uz savu apmešanās vietu. Taksometri un maršruta autobusi ir viegli pieejami ārpus lidostas termināļiem, un jūs varat vienoties par cenu ar vadītāju vai rezervēt iepriekš, izmantojot cienījamus taksometru uzņēmumus.

Iekšzemes lidojumi: ja jūsu safari galamērķis atrodas tālu no Nairobi vai atrodas attālā vietā, iespējams, būs jāveic iekšzemes lidojums. Vilsona lidosta, kas atrodas netālu no Nairobi lidostas, ir galvenais iekšzemes lidojumu centrs uz dažādiem safari galamērķiem visā Kenijā. Varat rezervēt lidojumus ar vietējām aviokompānijām, piemēram, Safarilink, Air Kenya vai Fly540.

Sabiedriskais transports: lai gan to parasti neizmanto safari pārsūtīšanai loģistikas problēmu un laika ierobežojumu dēļ, no Nairobi ir iespējams nokļūt ar sabiedrisko transportu, piemēram, autobusiem vai matatus (koplietošanas mikroautobusiem) uz tuvējām pilsētām un pēc tam noorganizēt tālāku transportu uz savu safari.

Īres auto: ja jums patīk braukt Kenijā, varat iznomāt automašīnu Nairobi lidostā un braukt uz savu safari galamērķi. Ņemiet vērā, ka dažām safari naktsmītnēm var būt nepieciešams 4×4 transportlīdzeklis, lai piekļūtu attāliem apgabaliem, un braukšanas apstākļi Kenijā var atšķirties, tāpēc ir svarīgi būt labi sagatavotiem un informētiem par ceļa apstākļiem un drošības pasākumiem.

Pirms ceļojuma noteikti sazinieties ar savu safari operatoru vai izmitināšanas pakalpojumu sniedzēju, lai vienotos par transporta loģistiku. Viņi var sniegt konkrētus norādījumus, pamatojoties uz jūsu maršrutu, un nodrošināt vienmērīgu pāreju no Nairobi lidostas uz jūsu safari piedzīvojumu.

Uzturēšanās izmaksas?

Kenijas safari apmeklējuma izmaksas var ievērojami atšķirties atkarībā no dažādiem faktoriem, piemēram, uzturēšanās ilguma, izmitināšanas līmeņa, iekļautajām aktivitātēm, gada laika un jebkādiem papildu pakalpojumiem vai ērtībām.

Naktmītnes: Safari mājiņas un nometnes ir dažādas, sākot no budžetam draudzīgām iespējām līdz luksusa naktsmītnēm. Cenas par nakti var svārstīties no aptuveni €50 līdz €1000 vai vairāk vienai personai atkarībā no luksusa un ekskluzivitātes līmeņa.

Transports:  Iekšzemes lidojumi Kenijā var svārstīties no €50 līdz €300 vai vairāk vienai personai atkarībā no attāluma un aviokompānijas.

Parka maksas: Nacionālā parka vai rezervāta ieejas maksa parasti tiek iekasēta par dienu no personas. Šīs maksas var svārstīties no € 20 līdz € 100 vai vairāk vienai personai dienā atkarībā no parka un tā, vai esat iedzīvotājs vai nerezidents.

Aktivitātes: par papildu aktivitātēm, piemēram,  braucieniem gida pavadībā, pastaigu safari, izbraucienus ar gaisa balonu, kultūras apmeklējumiem un citām ekskursijām, var rasties papildu izmaksas. Cenas var ievērojami atšķirties atkarībā no darbības veida un operatora, sākot no 20 līdz 500 eiro vienai personai.

Ēdieni un dzērieni: daži safari komplekti ietver maltītes un dzērienus, savukārt citi var iekasēt atsevišķi. Atkarībā no izmitināšanas līmeņa un ēdināšanas iespējām par ēdināšanu ir jāmaksā aptuveni no 20 līdz 100 eiro dienā vienai personai.

Dzeramnauda: Safari gidiem, šoferiem un naktsmītņu darbiniekiem par viņu pakalpojumiem ir ierasts dot dzeramnaudu. Dzeramnaudu izsniegšanas prakse atšķiras, taču vispārīgā vadlīnija ir aptuveni 5% līdz 10% no jūsu safari kopējām izmaksām.

Ceļojumu apdrošināšana: ir svarīgi, lai būtu ceļojumu apdrošināšana, kas sedz ārkārtas medicīniskās palīdzības gadījumus, ceļojumu atcelšanu un citus neparedzētus apstākļus. Ceļojumu apdrošināšanas izmaksas var atšķirties atkarībā no jūsu vecuma, ceļojuma ilguma un seguma līmeņa.

Kā aptuvens aprēķins, tālāk ir sniegts izmaksu diapazona sadalījums dažādu veidu safari paketēm.

Budžeta safari pakotne: budžetam draudzīgā safari komplektā var būt iekļauta pamata izmitināšana telšu nometnēs vai budžeta namiņos, kopīgs transports minivenos un standarta braucienu. Cenas budžeta safari var būt no aptuveni 500 eiro līdz 1000 eiro vienai personai vairāku dienu safari.

Vidēja līmeņa safari komplekts: vidējas klases safari komplektā parasti ietilpst ērta izmitināšana vidēja līmeņa ložās vai telšu nometnēs, privāts transports safari transportlīdzekļos un spēļu braucieni ar pieredzējušiem safari gidiem. Vidējās klases safari cenas var svārstīties no 1000 līdz 3000 eiro vienai personai vairāku dienu safari.

Luksusa safari pakotne: Luksusa safari pakete piedāvā augstas klases izmitināšanu luksusa namiņos, telšu nometnēs vai safari kūrortos, bieži vien ar ekskluzīvām ērtībām, piemēram, privātiem baseiniem, gardēžu ēdināšanu un spa pakalpojumiem. Transports var ietvert privātus čarterlidojumus starp safari galamērķiem. Luksusa safari cenas var būt no €3000 līdz €10000 vai vairāk vienai personai vairāku dienu safari.

Kopumā safari Kenijā var svārstīties no dažiem simtiem eiro par budžetam draudzīgu pieredzi līdz vairākiem tūkstošiem eiro par luksusa safari paketi. Ir svarīgi izpētīt un salīdzināt iespējas, lai atrastu savam budžetam un vēlmēm vislabāko vērtību. Turklāt apsveriet iespēju veikt rezervāciju, izmantojot cienījamu safari operatoru, kurš var pielāgot pieredzi jūsu vajadzībām un nodrošināt pārredzamas cenas.

Kapēc safari tieši Kenijā?

Kopējā Kenijas safari pieredze ir elpu aizraujoša. Kenija ir slavena ar savām iespaidīgajām ainavām, bagātīgo savvaļas dzīvi un bagātīgo kultūras mantojumu, padarot to par vienu no labākajiem safari galamērķiem Āfrikā. Lūk, ko jūs varat sagaidīt no vispārējā Kenijas safari:

Daudzveidīga savvaļas daba: Kenijā dzīvo neticami daudz savvaļas dzīvnieku, tostarp slavenais Lielais piecinieks (lauva, zilonis, bifeļi, leopards un degunradzis), kā arī daudzas citas sugas, piemēram, žirafes, zebras, gepardi, gnu un nīlzirgi. Maasai Mara nacionālais rezervāts, Amboseli nacionālais parks, Tsavo nacionālais parks un Nakuru ezera nacionālais parks ir tikai dažas no daudzajām ar savvaļas dzīvniekiem bagātajām vietām, ko izpētīt.

Iespaidīgas ainavas: no plašajām Maasai Mara savannām līdz Kenijas kalna sniegotajām virsotnēm un gleznainajiem Rifta ielejas ezeriem Kenijas ainavas ir daudzveidīgas un satriecošas. Katrs reģions piedāvā savu unikālo skaistumu un iespējas izpētīt un fotografēt.

Kultūras tikšanās: Mijiedarbība ar Kenijas dažādajām kultūrām, piemēram, masaju, samburu un kikuju, piešķir vēl vienu bagātības līmeni jūsu safari pieredzei. Kultūras apmeklējumi vietējos ciematos, tirgos un kopienas projektos sniedz ieskatu tradicionālajos dzīves veidos un veicina jēgpilnas attiecības ar vietējām kopienām.

Aizraujošas aktivitātes: Kenija piedāvā plašu safari aktivitāšu klāstu, kas atbilst katra ceļotāja interesēm, tostarp safari braucieni, pastaigas gida pavadībā, safari ar karstā gaisa baloniem, putnu vērošana, krūmu maltītes un kultūras pieredze. Neatkarīgi no tā, vai meklējat adrenalīnu izraisošus piedzīvojumus vai mierīgus mirkļus dabā, ikviens šeit atradīs kaut ko.

Ekspertu gidi un viesmīlība: Safari mājiņas un nometnes Kenijā ir pazīstamas ar savu sirsnīgo viesmīlību, ērtajām naktsmītnēm un zinošiem gidiem, kuri uzlabo jūsu safari pieredzi ar savu ieskatu un zināšanām. Daudzas naktsmītnes piedāvā luksusa ērtības, vienlaikus saglabājot ciešu saikni ar dabu un aizsardzību.

Kopumā Kenijas safari piedāvā maģisku savvaļas dabas, tuksneša, kultūras un piedzīvojumu sajaukumu, kas atstāj paliekošu iespaidu uz ceļotājiem no visas pasaules. Neatkarīgi no tā, vai tas ir jūsu pirmais safari vai atkārtots apmeklējums, Kenijas ainavu un savvaļas dabas skaistums jūs priecēs un iedvesmos.

Atstāj komentāru

Citi raksti