Facebook icon Youtube icon Tiktok icon Instagram icon

22.04.2024

Nīderlande, Amsterdamas ceļvedis – Travelmania.lv

+7 attēli

Kas jāzina par Amsterdamu?

Amsterdama ir  Nīderlandes, jeb Holandes galvaspilsēta (Nīderlandi bieži neoficiāli dēvē par “Holandi”, bet tehniski Holande ir tikai viens reģions valstī). Tā ir dinamiska pilsēta, kas slavena ar gleznainajiem kanāliem, bagāto vēsturi un progresīvo kultūru. Šeit ir dažas galvenās lietas, kas jāzina par Amsterdamu:

Progresīva politika: no liberāliem narkotiku likumiem līdz novatoriskām vides iniciatīvām Amsterdama ir pazīstama ar savu progresīvo politiku un tālredzīgo pieeju pārvaldei. Pilsēta bieži vien ir līdere tādās jomās kā ilgtspējība, pilsētplānošana un sociālā labklājība.

Kanāli: Amsterdama bieži tiek dēvēta par “Ziemeļu Venēciju” tās plašās kanālu sistēmas dēļ. Kanāli, kas datēti ar 17. gadsimtu, ir iekļauti UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā un ir galvenā pilsētas šarma sastāvdaļa.

Riteņbraukšanas kultūra: Riteņbraukšana ir populārs pārvietošanās veids Amsterdamā ar īpašiem veloceliņiem visā pilsētā. Tiek lēsts, ka Amsterdamā ir vairāk velosipēdu nekā iedzīvotāju!

Muzeji: pilsētā atrodas pasaules līmeņa muzeji, tostarp Van Goga muzejs, Rijksmuseum un Annas Frankas māja. Šie muzeji demonstrē daudzveidīgu mākslas, vēstures un kultūras klāstu.

Sarkano lukturu rajons: Amsterdamas Sarkano lukturu rajons ir slavens visā pasaulē. Amsterdama ir pazīstama ar savu legalizēto prostitūciju, kā arī rosīgo naktsdzīvi un izklaides iespējām.

Kafejnīcas: Amsterdama ir pazīstama ar savu liberālo narkotiku politiku, īpaši attiecībā uz marihuānu. Lai gan Nīderlandē marihuānas pirkšana vai pārdošana ir tehniski nelikumīga, licencētās “kafejnīcās” visā pilsētā ir pieļaujama pārdošana un patēriņš nelielos daudzumos.

Arhitektūra: pilsēta lepojas ar dažādu arhitektūras stilu sajaukumu, sākot no vēsturiskām ēkām, kas datētas ar viduslaiku gadsimtiem, līdz moderniem, novatoriskiem dizainiem.

Tulpes: Lai gan Nīderlande nav ekskluzīva tikai Amsterdamā, tā ir slavena ar saviem tulpju laukiem. Keukenhofas dārzi, kas atrodas tieši ārpus Amsterdamas, ir populārs galamērķis pavasarī, kad zied tulpes.

Kruīzi pa kanālu: Kanāla kruīzs ir populārs veids, kā izpētīt Amsterdamas ūdensceļus un apskatīt pilsētu no unikālas perspektīvas.

Daudzveidīga virtuve: Amsterdama piedāvā plašu kulinārijas pieredzi ar ietekmi no visas pasaules. Nepalaidiet garām nīderlandiešu ēdienus, piemēram, stroopwafels, siļķes un bitterballen.

Šīs ir tikai dažas lietas , kas padara Amsterdamu par tik aizraujošu un dinamisku pilsētu, ko apmeklēt vai piedzīvot.

Kur uzturēties?

Izvēle, kur palikt Amsterdamā, lielā mērā ir atkarīga no jūsu vēlmēm, budžeta un tā, ko vēlaties pieredzēt savas vizītes laikā. Šeit ir dažas populāras vietas, ko ņemt vērā:

Pilsētas centrs: šī teritorija ir Amsterdamas sirds, un tā piedāvā vieglu piekļuvi daudzām pilsētas populārākajām apskates vietām, tostarp Dam laukumam, Karaliskajai pilij un Sarkano lukturu rajonam. Šeit jūs atradīsiet plašu izmitināšanas iespēju klāstu, sākot no luksusa viesnīcām līdz budžeta hosteļiem.

Jordaan: Jordaan ir pazīstama ar burvīgajām ielām, modes preču veikaliem un mājīgām kafejnīcām, un tā ir moderna apkaime tieši uz rietumiem no pilsētas centra. Tas piedāvā mierīgāku atmosfēru salīdzinājumā ar centra burzmu.

De Pijp: Atrodas uz dienvidiem no pilsētas centra, De Pijp ir dzīvīga apkaime, kas pazīstama ar savu daudzveidīgo ēdienu piedāvājumu, tostarp slaveno Alberta Kupa tirgu. Šeit atrodas arī Heineken Experience un skaistais Sarphatipark.

Oud-West: šī populārā apkaime piedāvā modernas kafejnīcas, modernus modes preču veikalus un kultūras objektus. Tas ir nedaudz klusāks nekā pilsētas centrs, bet joprojām ir viegli sasniedzams no visām galvenajām apskates vietām.

Oost (austrumi): Amsterdamas austrumi ir daudzveidīga un multikulturāla apkaime, kas kļūst arvien populārāka ceļotāju vidū. Tajā atrodas rosīgais Dappermarkt, Tropenmuseum un mierīgais Oosterpark.

Amsterdam Noord (ziemeļi): atrodas pāri IJ upei, Amsterdam Noord piedāvā atšķirīgu pilsētas perspektīvu. Tā ir pazīstama ar savu radošo skatuvi, tostarp novatorisko A’DAM torni un māksliniecisko NDSM Wharf. Pilsētas centru var sasniegt, braucot ar prāmi.

Museumplein: Ja vēlaties atrasties tuvu Amsterdamas populārākajiem muzejiem, piemēram, Van Goga muzejam, Rijksmuseum un Stedelijk muzejam, apmešanās netālu no Museumplein ir lieliska iespēja. Šajā rajonā ir arī skaistas zaļās zonas, piemēram, Vondelparks.

Izvēloties apmešanās vietu, ņemiet vērā tādus faktorus kā atrakciju tuvums, sabiedriskā transporta iespējas un vēlamā atmosfēra. Turklāt, lai nodrošinātu labākās iespējas, noteikti rezervējiet laiku iepriekš, īpaši tūrisma sezonas laikā.

Kādas aktivitātes piedzīvot?

Amsterdama piedāvā daudzveidīgu aktivitāšu klāstu, kas atbilst visām interesēm. Šeit ir dažas populāras lietas, ko darīt un izbaudīt pilsētā:

Izpētiet kanālus: dodieties ekskursijā ar laivu vai vienkārši klejojiet pa gleznainajiem Amsterdamas kanāliem. Varat arī iznomāt ūdensvelosipēdu, lai aktīvāk varētu to izpētīt.

Apmeklējiet muzejus: Amsterdamā atrodas pasaules līmeņa muzeji, tostarp Van Goga muzejs, Rijksmuseum, Annas Frankas māja, Rembranta mājas muzejs un Stedelijk modernās un laikmetīgās mākslas muzejs.

Annas Frankas māja: apmeklējiet Annas Frankas māju, lai uzzinātu par Annas Frankas dzīvi un holokausta vēsturi. Tā ir aizkustinoša un aizraujoša pieredze.

Velotūre: pievienojieties velobraucienam gida pavadībā, lai izpētītu pilsētu kā vietējais. Amsterdama ir ļoti draudzīga velosipēdiem, ar īpašiem veloceliņiem un līdzenu ainavu, kas atvieglo pārvietošanos ar velosipēdu.

Amsterdamas Seksa muzejs: Amsterdamas seksa muzejs piedāvā aizraujošu ieskatu cilvēka seksualitātes vēsturē un kultūras nozīmībā, padarot to par iecienītu apskates objektu zinātkārajiem pilsētas apmeklētājiem. Tas ir pazīstams arī kā Venustempel (Venēras templis) un ir unikāls muzejs, kas veltīts cilvēka seksualitātes un erotikas izpētei.

Sarkano lukturu rajons: dodieties pastaigā pa Amsterdamas Sarkano lukturu kvartālu, lai izbaudītu tā unikālo atmosfēru, naktsdzīvi un izklaides iespējas. Ņemiet vērā, ka šajā rajonā parasti nav atļauts fotografēt.

Ēdienu tūre: nogaršojiet holandiešu delikateses, piemēram, stroopwafels, bitterballen un siļķes, apmeklējot Amsterdamu. Varat arī izpētīt daudzveidīgo kulinārijas ainu, kas piedāvā dažādas iespējas – sākot no tradicionālās holandiešu virtuves līdz starptautiskajiem ēdieniem.

Vondelpark: Atpūtieties Vondelparkā, Amsterdamas lielākajā un slavenākajā parkā. Tā ir lieliska vieta nesteidzīgai pastaigai, piknikam vai vienkārši ikdienas vērošanai.

Heineken Experience: alus entuziastiem nevajadzētu palaist garām Heineken Experience — interaktīvo muzeju, kurā varat uzzināt par Heineken alus vēsturi un baudīt degustācijas.

Dienas brauciens uz Keukenhofu: Apmeklējiet Keukenhofas dārzus, kas atrodas tieši ārpus Amsterdamas, lai redzētu miljoniem dinamisku tulpju ziedēšanu (atvērts sezonāli no marta līdz maijam).

Tulpju tirgus: ja jūs apmeklējat pilsētu pavasarī, noteikti apskatiet tulpju tirgus un dārzus ap Amsterdamu. Košās krāsas un smaržīgi ziedi ir kā apskates objekts.

Izpētiet apkaimes: pastaigājieties pa Amsterdamas daudzveidīgajiem rajoniem, kuriem katram ir savs unikāls raksturs un atrakcijas. Nepalaidiet garām tādas vietas kā Jordaan, De Pijp un Oud-West.

Koncerti un pasākumi: apskatiet pilsētas dinamisko kultūras ainu, apmeklējot koncertus, festivālus un pasākumus. Amsterdamā visa gada garumā notiek daudzi mūzikas, mākslas un kultūras festivāli.

Šīs ir tikai dažas idejas, lai sāktu, taču Amsterdamā ir vēl daudz ko atklāt!

Ko nogaršot?

Amsterdama piedāvā daudzveidīgu kulinārijas gardumu klāstu, lai apmierinātu jebkuru gardēdi. Šeit ir daži garšīgi našķi, kurus nevajadzētu palaist garām, apmeklējot pilsētu:

Stroopwafels: šie plānie, kraukšķīgie vafeļu cepumi, kas pildīti ar karameļu sīrupu, ir būtisks holandiešu kārums. Jūs varat tos atrast vietējos tirgos, maiznīcās un ielu veikaliņos.

Siļķe: izmēģiniet neapstrādātas siļķes, tradicionālu holandiešu delikatesi, ko parasti pasniedz ar sīpoliem un marinētiem gurķiem. Var baudīt vienu pašu vai sviestmaizē.

Bitterballen: šīs fritētās kotletes, kas pārklātas ar rīvmaizi, ir populāra holandiešu uzkoda, ko bieži pasniedz ar sinepēm.  Tās lieliski sader ar aukstu alu.

Poffertjes: šīs mini holandiešu pankūkas ir gaisīgas un vieglas, bieži apkaisītas ar pūdercukuru un pasniegtas ar sviestu. Tās ir saldas uzkodas, kas ir lieliski piemērotas brokastīm vai desertiem.

Holandiešu siers: nogaršojiet dažādus holandiešu sierus, piemēram, Gouda, Edam un Leyden. Apmeklējiet siera veikalu vai tirgu, lai nobaudītu dažādas siera šķirnes un uzzinātu par siera gatavošanas procesu.

Stamppot: Šis tradicionālais holandiešu ēdiens sastāv no kartupeļu biezeņa, kas sajaukts ar dārzeņiem, piemēram, lapu kāpostiem, burkāniem vai skābētiem kāpostiem, un tiek pasniegts ar desu vai kotleti.

Ābolu pīrāgs: izbaudiet holandiešu ābolu pīrāga šķēli, ko vietējie dēvē par appeltaart. Parasti to gatavo ar sviestainu garozu, saldiem āboliem un kanēļa nokrāsu, ko bieži pasniedz ar putukrējumu.

Holandiešu kartupeļi (Patat): izbaudiet kraukšķīgu holandiešu kartupeļu konusu, kas tiek pasniegts ar dažādām mērcēm, piemēram, majonēzi, kečupu vai zemesriekstu mērci. Meklējiet “frietkot” (cepšanas stendu), lai nogaršotu garšīgās uzkodas.

Stroopwafel saldējums: lai iegūtu modernu klasiskā stroopwafel, izmēģiniet saldējumu ar stroopwafel garšu. Tas apvieno karameļu sīrupa un kraukšķīgo vafeļu cepumu garšīgās garšas vēsā un atsvaidzinošā kārumā.

Šie ir tikai daži no gardajiem ēdieniem, ko varat nobaudīt Amsterdamā. Neatkarīgi no tā, vai vēlaties kaut ko saldu vai pikantu, Amsterdamā noteikti atradīsiet kaut ko priekš sevis.

Uzturēšanās izmaksas?

Maksa par Amsterdamas apmeklējumu ceļotājam var atšķirties atkarībā no tādiem faktoriem kā izmitināšanas izvēle, ēdināšanas izvēle, aktivitātes un uzturēšanās ilgums. Šeit ir vispārīgs pārskats par tipiskiem izdevumiem, ar kuriem jūs varētu saskarties:

Nakšņošana: Nakšņošanas izmaksas Amsterdamā var ievērojami atšķirties atkarībā no tādiem faktoriem kā atrašanās vieta, izmitināšanas veids (viesnīca, hostelis, Airbnb) un ērtības. Vidēji jūs varat maksāt no 50 līdz 200 eiro par nakti vai vairāk par viesnīcas numuru, un cenas pilsētas centrā parasti ir augstākas.

Ēdiens un ēdināšana: ēdināšana Amsterdamā var būt no budžetam draudzīgām iespējām, piemēram, ielu ēdieniem un neformālām kafejnīcām, līdz izsmalcinātiem restorāniem. Maltīte vidējas klases restorānā varētu maksāt no 15 līdz 30 eiro vienai personai, savukārt trīs ēdienu maltīte augstākās klases restorānā varētu maksāt no 30 līdz 60 eiro vai vairāk vienai personai. Ja jums ir ierobežots budžets, varat ietaupīt naudu, iepērkoties vietējos tirgos un gatavojot paši.

Transports: sabiedriskais transports Amsterdamā ir efektīvs un salīdzinoši lēts. Viena tramvaja vai autobusa biļete parasti maksā aptuveni 3 eiro, savukārt dienas karte neierobežotam braucienam sabiedriskajā transportā ir aptuveni 8–10 eiro. Ja plānojat doties ārpus Amsterdamas, rēķinaties papildu transporta izmaksas dienas braucieniem vai starppilsētu ceļojumiem.

Atrakcijas un aktivitātes: Amsterdamas atrakciju un aktivitāšu izmaksas var ievērojami atšķirties. Daudzi muzeji, piemēram, Van Goga muzejs un Rijksmuseum, iekasē ieejas maksu no 15 līdz 25 eiro vienai personai. Citām darbībām, piemēram, kruīziem pa kanālu vai velosipēdu nomai, izmaksas var atšķirties atkarībā no pakalpojuma sniedzēja un pieredzes ilguma.

Izklaide: Amsterdama piedāvā dinamisku naktsdzīvi ar daudziem bāriem, klubiem un dzīvās mūzikas vietām. Dzērienu un izklaides izmaksas var atšķirties atkarībā no iestādes un jūsu vēlmēm.

Dažādi izdevumi: neaizmirstiet ieplānot budžetu papildu izdevumiem, piemēram, suvenīriem, uzkodām un neparedzētām izmaksām.

Kopumā izmaksas par Amsterdamas apmeklējumu tūristam var būt no budžeta līdz pat luksusam, atkarībā no jūsu vēlmēm un tērēšanas paradumiem. Ieteicams iepriekš plānot attiecīgi budžetu, lai nodrošinātu patīkamu un pieejamu ceļojumu bez pārsteigumiem.

Transports no lidostas

Ir pieejamas vairākas transporta iespējas, lai ceļotu no Amsterdamas Shipholas lidostas uz pilsētas centru:

Vilciens: vilciens ir viens no ātrākajiem un ērtākajiem veidiem, kā pārvietoties no Shipholas lidostas līdz Amsterdamas Centrālajai stacijai. NS Holandes dzelzceļš nodrošina regulārus vilcienus starp lidostu un pilsētas centru, un sastrēguma laikā tie kursē ik pēc 10 līdz 15 minūtēm. Brauciens ilgst aptuveni 15-20 minūtes, un biļetes var iegādāties biļešu automātos vai kasēs lidostas dzelzceļa stacijā. Vienvirziena vilciena biļete no Shipholas lidostas uz Amsterdamas Centrālo staciju pieaugušajiem maksā aptuveni 5,50–6,50 eiro. Bērniem vecumā no 4 līdz 11 gadiem parasti jāpērk samazinātas maksas biļeti, savukārt bērni, kas jaunāki par 4 gadiem, ceļo bez maksas.

Autobuss: starp Shipholas lidostu un dažādām Amsterdamas vietām kursē vairāki autobusi. Connexxion Airport Express (397. autobuss) nodrošina tiešu satiksmi uz Amsterdamas Muzeju laukumu un Leidseplein laukumu, kursē ik pēc 7 līdz 15 minūtēm. Citas autobusu līnijas apkalpo dažādas pilsētas daļas un apkārtnes. Vienvirziena autobusa biļetes izmaksas no Shipholas lidostas uz Amsterdamu atšķiras atkarībā no autobusa pakalpojuma un galamērķa. Piemēram, biļete Connexxion Airport Express (397. autobuss) uz Museumplein vai Leidseplein pieaugušajiem maksā aptuveni 6,50–7,50 eiro.

Taksometrs: Taksometri ir pieejami ārpus Shipholas lidostas ielidošanas zāles. Licencētie taksometri ir ar skaitītājiem, un maksa uz pilsētas centru parasti svārstās no 40 līdz 60 eiro atkarībā no precīza galamērķa un satiksmes apstākļiem. Lai izvairītos no krāpniecības, ieteicams izmantot oficiālos taksometrus no norādītajām taksometru pieturām. Taksometri no Shipholas lidostas uz Amsterdamas pilsētas centru parasti iekasē vienotu likmi, kas var svārstīties no 40 līdz 60 eiro atkarībā no precīza galamērķa un satiksmes apstākļiem. Par bagāžu vai braucieniem vēlā vakarā var tikt piemērota papildu maksa.

Rideshare: tādi pakalpojumi kā Uber darbojas Šipholas lidostā, piedāvājot alternatīvu tradicionālajiem taksometriem. Jūs varat pieprasīt braucienu, izmantojot Uber lietotni, un autovadītāji jūs sagaidīs no norādītās kopbraukšanas vietas lidostā. Cenas tādiem kopbraukšanas pakalpojumiem kā Uber atšķiras atkarībā no tādiem faktoriem kā attālums, pieprasījums un diennakts laiks. Aptuvenā cena ir no 25 līdz 40 eiro.

Lidostas maršruta autobuss: dažas Amsterdamas viesnīcas saviem viesiem piedāvā transporta pakalpojumus, kurus var vienoties iepriekš. Sazinieties ar savu viesnīcu, lai uzzinātu, vai šī iespēja ir pieejama un kā organizēt transportu.

Automašīnu noma: ja vēlaties izmantot savu transportu, vairākiem automašīnu nomas uzņēmumiem ir biroji Šipholas lidostā. Jūs varat iznomāt automašīnu un braukt uz Amsterdamu, kas atkarībā no satiksmes ir aptuveni 20-30 minūšu brauciena attālumā.

Šīs ir galvenās transporta iespējas ceļošanai no Shipholas lidostas uz Amsterdamu, un katrai no tām ir savas priekšrocības izmaksu, ērtību un ceļojuma laika ziņā.

Atstāj komentāru

Citi raksti