Facebook icon Youtube icon Tiktok icon Instagram icon

10.04.2024

Maltas ceļvedis – Travelmania.lv

+25 attēli

Kas jāzina par Maltu?

Malta ir neliels arhipelāgs, kas atrodas Vidusjūrā uz dienvidiem no Sicīlijas. Tā sastāv no trim galvenajām salām: Maltas, Gozo un Komino. Šeit ir daži galvenie punkti par Maltu:

Vēsture: Maltai ir bagāta un daudzveidīga vēsture, kas aizsākās tūkstošiem gadu atpakaļ. Tā ir bijusi apdzīvota kopš aizvēsturiskiem laikiem, un to pārvalda dažādas civilizācijas, tostarp feniķieši, romieši, arābi, franči un briti.

Kultūra: Maltas kultūra ir unikāls Vidusjūras, Ziemeļāfrikas un Eiropas sajaukums. Cilvēki ir pazīstami ar savu viesmīlību, reliģiskajām tradīcijām un krāsainiem svētkiem.

Valoda: Maltas un angļu valodas ir Maltas oficiālās valodas. Maltiešu valoda ir semītu valoda ar itāļu, arābu un angļu valodas ietekmēm.

Arhitektūra: Malta ir pazīstama ar savu iespaidīgo arhitektūru, sākot no aizvēsturiskiem tempļiem un viduslaiku pilsētām līdz baroka baznīcām un renesanses pilīm. Galvaspilsēta Valleta ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, kas ir slavena ar savām labi saglabātajām ēkām.

Dabas skaistums: neskatoties uz tās nelielo izmēru, Malta lepojas ar satriecošām ainavām, tostarp nelīdzenām piekrastes līnijām, gleznainām ostām un skaistām pludmalēm ar kristāldzidru ūdeni.

Aktivitātes: Malta piedāvā apmeklētājiem plašu aktivitāšu klāstu, tostarp peldēšanu, snorkelēšanu, niršanu, pārgājienus, vēsturisku vietu izpēti un rosīgās naktsdzīves baudīšanu.

Virtuve : Maltas virtuve ir garšīga un daudzveidīga, un tajā ir iekļautas svaigas jūras veltes, konditorejas izstrādājumi, tradicionāli sautējumi un vietējie īpašie ēdieni, piemēram, trušu sautējums (fenkata) un pastizzi (pārslu konditorejas izstrādājumi, kas pildīti ar sieru vai zirņiem).

Reliģija: lielākā daļa Maltas iedzīvotāju ir Romas katoļi un salas ir izraibinātas ar baznīcām, kapelām un reliģiskām vietām ar vēsturisku nozīmi.

Kur uzturēties?

Maltā jums ir pieejamas dažādas izmitināšanas iespējas, sākot no luksusa viesnīcām līdz budžetam draudzīgiem hosteļiem un pašapkalpošanās dzīvokļiem. Šeit ir daži populāri apgabali, kas jāapsver jūsu uzturēšanās laikā:

Valleta: kā galvaspilsēta Valleta piedāvā dažādu dizaina viesnīcu, viesu namu un dzīvokļu kombināciju. Uzturoties Valletā, jūs varat viegli nokļūt līdz vēsturiskām vietām, restorāniem un naktsdzīvei.

Sliema: Sliema ir rosīga pilsēta, kas pazīstama ar savu krastmalas promenādi, iepirkšanās ielām un plašu viesnīcu un dzīvokļu izvēli. Tā ir populāra izvēle tiem, kas meklē centrālu atrašanās vietu ar ērtu piekļuvi restorāniem un prāmju satiksmi uz Valletta.

St. Julian’s: Šī rosīgā pilsēta ir slavena ar savu naktsdzīvi ar daudziem bāriem, klubiem un restorāniem. St. Julian’s piedāvā dažādas izmitināšanas iespējas, tostarp luksusa viesnīcas, budžetam draudzīgus hosteļus un pašapkalpošanās dzīvokļus.

Mellieħa: ja vēlaties mierīgāku atmosfēru, Mellieħa ir labs risinājums. Tā atrodas salas ziemeļos un ir pazīstama ar savām smilšainajām pludmalēm, tostarp Mellieħa līci, kas ir viena no lielākajām pludmalēm Maltā. Šajā apgabalā ir pieejamas viesnīcas, viesu nami un brīvdienu dzīvokļi.

Gozo: ja meklējat klusāku un vairāk lauku pieredzi, apsveriet iespēju palikt Gozo salā. Tā piedāvā burvīgus ciematus, gleznainu lauku ainavu un skaistas pludmales. Izmitināšanas iespējas Gozo ir lauku mājas, villas un viesu mājas.

Izvēloties nakšņošanas vietu Maltā, apsveriet savas vēlmes attiecībā uz atrašanās vietu, budžetu un vēlamās pieredzes veidu. Lai nodrošinātu sev vēlamo izmitināšanu, ir ieteicams veikt rezervāciju iepriekš, īpaši tūrisma sezonas laikā.

Kādas aktivitātes piedzīvot?

Malta piedāvā apmeklētājiem daudzveidīgu aktivitāšu klāstu. Šeit ir dažas populāras lietas, ko darīt Maltā:

Izpētiet vēsturiskās vietas: Malta ir bagāta ar vēsturi, ar daudzām arheoloģiskām vietām, seniem tempļiem un viduslaiku pilsētām, ko izpētīt. Nepalaidiet garām tādas apskates vietas kā UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautā Valleta, senie Haġar Qim un Mnajdra tempļi un viduslaiku pilsēta Mdina.

Apmeklējiet pludmales un baudiet ūdens aktivitātes: Malta lepojas ar skaistām pludmalēm ar kristāldzidru ūdeni, kas ir lieliski piemērots peldēšanai, sauļošanai, snorkelēšanai un niršanai. Populāras pludmales ir Golden Bay, Mellieħa Bay un Blue Lagoon. Ir pieejami arī ūdens sporta veidi, piemēram, smaiļošana ar kajaku, ūdensmotociklu slēpošana un airēšana.

Niršana un snorkelēšana: Malta ir slavena ar lieliskām niršanas un snorkelēšanas vietām ar dinamisku jūras dzīvi, zemūdens alām un kuģu vrakiem, ko izpētīt. Skaidrie ūdeņi un daudzveidīgās zemūdens ainavas padara to par iecienītu galamērķi visu līmeņu nirējiem.

Popularie laivu braucieni: dodieties ekskursijā ar laivu pa salām, lai atklātu slēptos līčus, jūras alas un piekrastes klintis. Varat arī apmeklēt tuvējo Komino salu un tās slaveno Zilo lagūnu peldēšanai un snorkelēšanai.

Kultūras pasākumi un festivāli: Maltā visu gadu notiek dažādi kultūras pasākumi un festivāli, kuros tiek svinēta mūzika, māksla, ēdieni un reliģiskās tradīcijas. Nepalaidiet garām tādus pasākumus kā Maltas Starptautiskais uguņošanas festivāls, karnevālu un ciematu svētkus.

Pārgājienu un dabas takas: izpētiet Maltas dabas skaistumu, dodoties pārgājienos pa piekrastes takām, lauku ainavu un ap gleznainiem ciematiem. Dingli klintis, Busketas dārzi un Gadiras dabas rezervāts ir populāri pārgājienu galamērķi.

Izgaršojiet maltiešu virtuvi: izbaudiet maltiešu virtuves garšīgus aromātus, kuros apvienota Vidusjūras un Ziemeļāfrikas ietekme. Izmēģiniet vietējos ēdienus, piemēram, trušu sautējumu (fenkata), pastizzi (pārslveida konditorejas izstrādājumus, kas pildīti ar sieru vai zirņiem) un svaigus jūras velšu ēdienus.

Apmeklējiet Gozo: dodieties vienas dienas ceļojumā uz blakus esošo Gozo salu, kas pazīstama ar rāmo lauku ainavu, vēsturiskajām vietām, un skaistas pludmales. Svarīgākie ir citadele Viktorijā, debeszilais logs (sabruka 2017. gadā) un Džgantijas tempļi.

Popeye Village: Maltā atrodas Popeye Village, kas pazīstams arī kā Sweethaven Village. Tas ir burvīgs tūrisma objekts, kas atrodas Anchor Bay salas ziemeļrietumu krastā, netālu no Mellieħa pilsētas. Popeye Village sākotnēji tika uzcelts kā filmēšanas vieta 1980. gada muzikālajai filmai “Popeye” ar Robinu Viljamsu galvenajā lomā. Ciemats sastāv no krāsainu koka ēku kolekcijas, kas atrodas gar klintīm ar skatu uz jūru. 

Izpētiet filmēšanas vietas: Malta ir izmantota kā dažādu filmu un TV šovu filmēšanas vieta, tostarp Troņu spēle un Gladiators. Apmeklējiet filmēšanas vietas, piemēram, Mdina, Fort Ricasoli un Azure Window vietni (pirms tās sabrukšanas), lai redzētu, kur tika filmētas ikoniskas ainas.

Šīs ir tikai dažas no daudzajām aktivitātēm, kuras varat baudīt Maltā. Neatkarīgi no tā, vai jūs interesē vēsture, daba, ūdens sporta veidi vai kultūras pieredze, Malta piedāvā kaut ko ikvienam ceļotājam.

Ko nogaršot?

Malta piedāvā daudzveidīgu un gardu kulinārijas skatuvi, ko ietekmējusi tās Vidusjūras atrašanās vieta un bagātā vēsture. Šeit ir daži ēdieni un garšas, kas noteikti jāizmēģina, atrodoties Maltā:

Pastizzi: tie ir sāļi konditorejas izstrādājumi, kas pildīti ar rikotas sieru (pastizzi tal-irkotta) vai mīkstajiem zirņiem (pastizzi tal-piżelli). Tās ir populāras uzkodas, ko bauda jebkurā diennakts laikā.

Ftira: tradicionāla maltiešu maize, līdzīga picas pamatnei, bet biezāka un ar maigāku tekstūru. To bieži papildina ar tomātiem, olīvām, kaperiem un tunci vai anšoviem.

Trušu sautējums (Fenkata): Trušu gaļa ir galvenā Maltas virtuves gaļa, un fenkata ir tradicionāls trušu sautējums, kas pagatavots ar ķiplokiem, vīnu un zaļumiem. To bieži pasniedz ar kartupeļiem vai makaroniem.

Ġbejna: tie ir mazi sieriņi, kas gatavoti no aitas vai kazas piena un parasti tiek pasniegti kā uzkodas vai uzkodas. Tos var baudīt svaigus vai žāvētus un izturētus.

Maltas šķīvis: nogaršojiet dažādus vietējos sierus, konservētu gaļu, olīvas, saulē kaltētus tomātus un garozu maizi uz Maltas šķīvja. Tas ir lielisks veids, kā vienā ēdienā nogaršot dažādas garšas.

Jūras veltes: Malta, kas atrodas Vidusjūrā, piedāvā daudz svaigu jūras velšu. Izmēģiniet ēdienus, piemēram, lampuki (delfīnu zivs) pīrāgu, astoņkāju sautējumu vai grilētu zobenzivi.

Bragioli: šis tradicionālais maltiešu ēdiens sastāv no plānās šķēlītēs sagrieztas liellopu gaļas, kas pildīta ar bekona, sīpolu, rīvmaizes un pētersīļu maisījumu, pēc tam sautēta tomātu mērcē.

Kinnie: Maltas ikoniskais bezalkoholiskais dzēriens Kinnie ir rūgteni salds gāzēts dzēriens, kas izgatavots no rūgtiem apelsīniem un aromātiskiem augiem. Tas ir atsvaidzinošs un unikāls dzēriens, ko izmēģināt, atrodoties Maltā.

Imqaret: tie ir saldie konditorejas izstrādājumi, kas pildīti ar datelēm, pēc tam apcepti un pārkaisīti ar pūdercukuru. Tie ir populāri deserti vai uzkodas, ko bauda visā Maltā.

Ftira biz-Zejt: šī ir tradicionāla maltiešu sviestmaize, kas pagatavota no ftiras maizes un pildīta ar tunci, kaperiem, olīvām, tomātiem un olīveļļu. Tas ir lieliski piemērots ātrai un apmierinošai maltītei.

Šīs ir tikai dažas no gardajām garšām, kuras nogaršot Maltā. Noteikti izpētiet vietējos tirgus, maiznīcas un restorānus, lai jūsu apmeklējuma laikā atklātu vēl vairāk kulinārijas prieku.

Uzturēšanās izmaksas?

Ceļojuma izmaksas uz Maltu var atšķirties atkarībā no vairākiem faktoriem, piemēram, jūsu ceļojuma stila, izmitināšanas izvēles, ēdināšanas izvēles, aktivitātēm un uzturēšanās ilguma. Šeit ir dažas aptuvenās izmaksas, kas jāņem vērā:

Izmitināšana: Izmitināšanas izmaksas Maltā atšķiras atkarībā no izvēlētā naktsmītnes veida. Budžeta klases ceļotāji var atrast hosteļus vai viesu namus, sākot no aptuveni 20–40 eiro par nakti, savukārt vidējas klases viesnīcas parasti svārstās no 50–100 eiro par nakti. Luksusa viesnīcas un kūrorti var maksāt no 150 līdz 300 eiro par nakti vai vairāk.

Transports: sabiedriskais transports Maltā ir salīdzinoši pieņemams, un autobusu cenas vienam braucienam ir sākot no aptuveni 1,50 eiro. Ja plānojat izmantot taksometrus vai īrēt automašīnu, sagaidiet, ka budžets būs lielāks. Automašīnu nomas cenas var atšķirties atkarībā no transportlīdzekļa veida un nomas ilguma.

Ēdiens un ēdināšana: Maltā var ieturēt maltīti, sākot no budžetam draudzīgām iespējām, piemēram, ielu ēdieniem un neformālām ēstuvēm, līdz izsmalcinātiem restorāniem. Vidēji maltīte vidējas klases restorānā var maksāt aptuveni 15–25 eiro vienai personai, savukārt trīs ēdienu maltīte augstākās klases restorānā varētu būt no 30 līdz 50 eiro vai vairāk vienai personai. Ja jums ir mazs budžets, varat ietaupīt naudu, izvēloties vietējos tirgus, pārtikas preču veikalus vai pašapkalpošanās naktsmītnes.

Aktivitātes un apskates vietas: daudzas Maltas apskates vietas, piemēram, muzeji, vēsturiskas vietas un pludmales, tiek piedāvātas par pieņemamām cenām vai bez maksas. Tomēr, ja plānojat piedalīties ekskursijās gida pavadībā, ūdens sporta aktivitātēs vai īpašos pasākumos, jums ir jāieplāno atbilstošs budžets. Teiksim Popeye Village ieejas biļete maksā 22 eiro.

Dažādi izdevumi: neaizmirstiet iekļaut budžetā papildu izdevumus, piemēram, suvenīrus, ieejas maksu, dzeramnaudu un visas neparedzētas izmaksas, kas parasti uzrodas ceļojuma laikā.

Kopumā vidējas klases ceļotāja dienas budžets Maltā var svārstīties no 50 līdz 100 eiro vai vairāk atkarībā no jūsu vēlmēm un aktivitātēm. Vienmēr ir ieteicams iepriekš izpētīt un plānot savus izdevumus, lai nodrošinātu ērtu un patīkamu ceļojumu sava budžeta ietvaros.

Transports no lidostas

Nokļūšana no Maltas starptautiskās lidostas uz pilsētas centru vai citiem salas galamērķiem ir salīdzinoši vienkārša. Šeit ir dažas izplatītas transporta iespējas:

Taksometrs: Taksometri ir viegli pieejami ārpus Maltas lidostas ielidošanas termināļa. Taksometru cenas ir noteiktas, un par braucienu uz Valletu jūs varat maksāt aptuveni 15–25 eiro atkarībā no precīza galamērķa un diennakts laika.

Sabiedriskais autobuss: Maltas sabiedriskais transports nodrošina vairākus autobusu maršrutus, kas savieno lidostu ar dažādiem galamērķiem pāri salai. Autobuss X4 ir vistiešākais maršruts no lidostas uz Valletu, savukārt citi maršruti apkalpo tādus galamērķus kā Sliema, Sentdžiliāna un Gozo prāmju terminālus. Autobusa biļetes var iegādāties biļešu kasē vai tirdzniecības automātos lidostā vai pie autobusa vadītāja. Biļešu cenas ir salīdzinoši lētas, sākot no aptuveni 2 eiro par vienu braucienu.

Lidostas transporta pakalpojumi: dažas viesnīcas un naktsmītnes saviem viesiem piedāvā transporta pakalpojumus no un uz lidostu. Ieteicams iepriekš sazināties ar savu viesnīcu, lai noskaidrotu, vai tā sniedz šo pakalpojumu, un lai vienotos par uzņemšanu.

Automašīnu noma: ja vēlaties, lai Maltā brauktu pats, varat iznomāt automašīnu, kādā no automašīnu nomas uzņēmuma, kas atrodas lidostā. Šī opcija ļauj izpētīt salu sev piemērotā tempā. Maltā un Gozo braukšana notiek pa kreisi. Uz atklātas ceļa ir ātruma ierobežojumi 80 km/h un apdzīvotās vietās 50 km/h, ja vien attiecīgajās ceļa zīmēs nav norādīts citādi. Ja plānojat īrēt automašīnu vai braukt Maltā, ieteicams veikt visaptverošo apdrošināšanu.

Neatkarīgi no izvēlētā transporta veida jūs atradīsit ērtus un uzticamus veidus, kā nokļūt no Maltas lidostas uz vēlamo galamērķi salā.

Kopumā Malta ir aizraujošs galamērķis ar bagātu vēsturi, dinamisku kultūru un satriecošu dabas skaistumu, padarot to par populāru izvēli ceļotājiem, kuri meklē unikālu Vidusjūras pieredzi.

Atstāj komentāru

Citi raksti