Facebook icon Youtube icon Tiktok icon Instagram icon

06.04.2024

Itālija, Romas ceļvedis – Travelmania.lv

+13 attēli

Kas jāzina par Romu?

Roma, Itālijas galvaspilsēta, ir viena no vēsturiski un kultūras ziņā bagātākajām pilsētām pasaulē. Šeit ir dažas lietas, kas jāzina par Romu:

Senā vēsture: Roma reiz bija Romas impērijas centrs, un daudzas senās drupas joprojām atrodas mūsdienās, tostarp Kolizejs, Romas forums un Panteons. Šīs vietas piedāvā ieskatu pilsētas krāšņajā pagātnē.

Laukumi un strūklakas: Romas laukumi ir ikoniskas pulcēšanās vietas, kur pulcējas gan vietējie iedzīvotāji, gan tūristi. Piazza Navona, Piazza di Spagna (ar Spāņu kāpnēm) un Piazza del Popolo ir vieni no slavenākajiem. Pilsēta ir pazīstama arī ar savām skaistajām strūklakām, piemēram, Trevi strūklaku un Fontana dei Quattro Fiumi.

Vatikāns: Vatikāns atrodas Romā, un tā ir mazākā neatkarīgā valsts pasaulē un Romas katoļu baznīcas garīgais centrs.

Māksla un arhitektūra: Romā atrodas neskaitāmi mākslas un arhitektūras darbi, tostarp Mikelandželo, Rafaela un Bernīni šedevri. Pilsētas baznīcas, pilis un laukumi ir izgreznoti ar satriecošām freskām, skulptūrām un strūklakām

Kultūras pasākumi: Romā visa gada garumā notiek dažādi kultūras pasākumi, tostarp festivāli, koncerti un izstādes. Pilsētas rosīgā ielu dzīve un dzīvīgā atmosfēra padara to par dinamisku vietu, ko apmeklēt.

 Virtuve: itāļu virtuve tiek svinēta visā pasaulē, un Roma nav izņēmums. Apmeklētāji var baudīt tradicionālos ēdienus, piemēram, pasta carbonara, cacio e pepe un supplì (ceptas rīsu bumbiņas). Gelato un espresso ir arī populāri gardumi.

Transports: Romā ir plašs sabiedriskā transporta tīkls, tostarp autobusi, tramvaji un metro sistēma. Pastaigas ir arī populārs veids, kā izpētīt pilsētas vēsturiskos apkaimi un apskates objektus. Apsveriet iespēju iegādāties Roma Pass, kas piedāvā neierobežotu sabiedrisko transportu un atlaidi ieejai daudzos muzejos un apskates objektos.

Valoda: lai gan itāļu valoda ir oficiālā valoda, angļu valodā plaši runā tūristu rajonos un viesnīcās. Apgūstot dažas pamata itāļu frāzes, varat uzlabot savu pieredzi un mijiedarbību ar vietējiem iedzīvotājiem.

Laikapstākļi: Romā valda Vidusjūras klimats ar karstām vasarām un maigām ziemām. Pirms iepakošanas pārbaudiet laika prognozi, lai pārliecinātos, ka esat gatavs apstākļiem apmeklējuma laikā.

Vietējās paražas: itāļi ir pazīstami ar savu siltumu un viesmīlību, taču ir svarīgi ievērot vietējās paražas un etiķeti. Apmeklējot baznīcas un reliģiskas vietas, ģērbieties pieticīgi un vienmēr sveiciniet cilvēkus ar draudzīgu “buongiorno” (labrīt) vai “buonasera” (labvakar).

Drošība: Roma parasti ir droša pilsēta ceļotājiem, taču, tāpat kā jebkurai lielai pilsētai, ir svarīgi būt modriem, jo ​​īpaši tūristu pārpildītās vietās, kur notiek kabatzādzības. Saglabājiet savas mantas drošībā un uzmanieties no krāpniecības.

Atrakcijas: Romā atrodas daudzas ikoniskas apskates vietas, tostarp Kolizejs, Vatikāns, Romas forums un Trevi strūklaka. Iegādājieties iepriekš biļetes uz populārām vietām, lai izvairītos no garām rindām, īpaši tūrisma sezonas laikā.

Ēdināšana: itāļu virtuve ir jebkura Romas apmeklējuma izcilākā vieta. Izbaudiet tradicionālos ēdienus, piemēram, makaronus, picas un želato, taču ņemiet vērā, ka ēšanas laiki var atšķirties no ierastā. Pusdienas parasti tiek pasniegtas no aptuveni 12:30 līdz 14:30, un vakariņas sākas aptuveni 19:30.

Dzeramnauda: Itālijā dzeramnauda nav tik izplatīta kā dažās citās valstīs, taču tā tiek novērtēta par izcilu apkalpošanu. Maksa par pakalpojumu bieži ir iekļauta restorāna rēķinos, taču ir ierasts atstāt nelielu papildu dzeramnaudu, ja esat apmierināts ar pakalpojumu.
Kopumā Roma piedāvā senās vēstures, mākslas, virtuves un kultūras sajaukumu, kas joprojām aizrauj apmeklētājus no visas pasaules.

Kur uzturēties?

Apmešanās vietas izvēle Romā lielā mērā ir atkarīga no jūsu vēlmēm, budžeta un jūsu apmeklējuma mērķa. Šeit ir dažas populāras vietas, kas jāņem vērā:

Vēsturiskais centrs (Centro Storico): Uzturoties vēsturiskajā centrā, jūs varat nokļūt pastaigas attālumā no daudzām galvenajām apskates vietām, tostarp Kolizeja, Romas foruma, Panteona un Trevi strūklakas. Šis rajons ir rosīgs ar restorāniem, kafejnīcām un veikaliem, un tas piedāvā būtisku romiešu pieredzi.

Trastevere: Trastevere, kas atrodas pāri Tibras upei, ir pazīstama ar burvīgajām bruģakmens ielām, rosīgajiem laukumiem un rosīgo naktsdzīvi. Tajā valda bohēmiska atmosfēra, un to iecienījuši gan vietējie iedzīvotāji, gan tūristi. Trastevere piedāvā mierīgāku atmosfēru salīdzinājumā ar vēsturisko centru, vienlaikus sasniedzot galvenās apskates vietas.

Vatikāns: ja vēlaties atrasties netālu no Vatikāna muzejiem, Sv. Pētera bazilikas un Siksta kapelas, apsveriet iespēju palikt Vatikāna tuvumā. Šis rajons piedāvā klusāku atmosfēru, salīdzinot ar pilsētas centru, un ir labi savienots ar sabiedrisko transportu.

Monti: Monti ir moderns rajons, kas atrodas netālu no Kolizeja, piedāvājot vēsturiska šarma un mūsdienu ērtības sajaukumu. Tā ir pazīstama ar saviem modes preču veikaliem, amatniecības kafejnīcām un stilīgiem bāriem. Monti ir lieliska izvēle ceļotājiem, kuri meklē vairāk vietējās pieredzes.

Spāņu kāpnes (Piazza di Spagna): Spāņu kāpņu apkārtne ir eleganta un izsmalcināta ar grezniem modes preču veikaliem, dizaineru veikaliem un elegantām kafejnīcām. Uzturoties šeit, jūs varat nokļūt pastaigas attālumā no Spāņu kāpnēm, Piazza del Popolo un Villa Borghese dārziem.

Testaccio: Testaccio ir rosīga apkaime, kas slavena ar savu ēdināšanas vietu, ar tradicionālajiem restorāniem, ielu pārtikas tirgotājiem un rosīgu tirgu. Tas ir mazliet nost no ceļa, bet piedāvā autentisku romiešu pieredzi.

Esquilino: Esquilino ir daudzveidīga un multikulturāla apkaime, kas atrodas netālu no Termini stacijas. Tā ir pazīstama ar saviem etniskajiem restorāniem, rosīgajiem tirgiem un izdevīgām naktsmītnēm. No Esquilino ir labs sabiedriskā transporta savienojums, kas padara to ērtu pilsētas iepazīšanai.

Galu galā labākā vieta, kur palikt Romā, ir atkarīga no jūsu vēlmēm un prioritātēm. Neatkarīgi no tā, vai vēlaties atrasties notikumu centrā vai meklēt klusāku atpūtu, Roma piedāvā dažādus rajonus, kas atbilst katra ceļotāja vajadzībām.

Kādas aktivitātes piedzīvot?

Roma piedāvā apmeklētājiem daudz dažādu aktivitāšu, sākot no seno drupu izpētes līdz kulinārijas priekiem. Šeit ir dažas populāras aktivitātes Romā:

Apmeklējiet Kolizeju: izpētiet ikonisko Kolizeju, vienu no Romas slavenākajiem apskates objektiem, un uzziniet par tā aizraujošo vēsturi kā senu amfiteātri.

Apmeklējiet Vatikāna muzejus: atklājiet plašo mākslas un artefaktu kolekciju, kas atrodas Vatikāna muzejos, tostarp Siksta kapelā un Mikelandželo šedevra griestos.

Iemet monētu Trevi strūklakā: izsakiet vēlēšanos un iemetiet monētu Trevi strūklakā — satriecošā baroka stila strūklakā, kas, domājams, garantē atgriešanos Romā.

Izpētiet Romas forumu: pastaigājieties pa Romas foruma drupām, kas kādreiz bija senās Romas politiskais un komerciālais centrs, un iedomājieties dzīvi Romas impērijā.

Apbrīnojiet Panteonu: apbrīnojiet Panteona arhitektūras brīnumu, labi saglabājušos seno ēku. visiem dieviem veltīts templis ar satriecošu kupolu un okulu.

Pastaiga pa Navonas laukumu: atpūtieties Navonas laukumā — brīnišķīgajā laukumā, kuru rotā strūklakas un ko ieskauj burvīgas kafejnīcas, ielu mākslinieki un mākslinieki.

Izbaudiet itāļu virtuvi: nogaršojiet autentisku itāļu virtuvi. virtuvi vietējās tratorijās un želatērijās, baudot klasiskus ēdienus, piemēram, pastas carbonara, picu Margherita un gelato.

Izpētiet Villa Borghese: izvairieties no pilsētas burzmas un klīst pa gleznainajiem Villa Borghese dārziem, kur atrodas mākslas galerijas, muzeji un gleznains ezers.

Uzkāpiet pa Spāņu kāpnēm: uzkāpiet pa Spāņu kāpnēm — pa slavenajām kāpnēm, kas ved uz Trinità dei Monti baznīcu, un baudiet panorāmas skatu uz pilsētu no augšas.

Dodieties kulinārijas piedzīvojumā: dodieties kulinārijas piedzīvojumā cauri Romas daudzveidīgajiem rajoniem, pa ceļam nogaršojot ielu ēdienu, vīnu un tradicionālos romiešu ēdienus.

Izbaudiet romiešu naktsdzīvi: izbaudiet rosīgo Romas naktsdzīvi, ēdot āra kafejnīcās, malkojot kokteiļus modernos bāros vai apmeklējot dzīvās mūzikas izrādes un teātra izrādes.

Izpētiet katakombas un Romas metro: atklājiet Romas apslēpto pusi, izpētot tās pazemes katakombas, kapenes

Ko nogaršot?

Romā jūs atradīsiet plašu gardu ēdienu klāstu, lai sajūsminātu savas garšas kārpiņas. Šeit ir daži ēdieni un gardumi, kas noteikti jāizmēģina:

Pasta Carbonara: klasisks romiešu makaronu ēdiens, kas pagatavots no spageti, olām, Pecorino Romano siera, pancetta un melnajiem pipariem. Krēmīgs, bagātīgs un pilnīgi apmierinošs.

Cacio e Pepe: vēl viens ikonisks romiešu makaronu ēdiens ar spageti vai tonnarelli (biezas spageti līdzīgas nūdeles), kas apmētātas ar Pecorino Romano sieru, melnajiem pipariem, makaroniem un krēmīgu mērci.

Supplì: Ceptas rīsu bumbiņas, pildītas ar tomātu mērci, mocarellas sieru un dažreiz maltu gaļu. Romā populāra ielu pārtikas uzkoda, kas ir lieliski piemērota, lai ēstu, atrodoties ceļā.

Romana pica: romiešu stila picai ir raksturīga plāna, kraukšķīga garoza un minimāls piedevas daudzums. Klasiskās šķirnes ietver Pica Margherita (tomātu mērce, mocarella un baziliks) un Pica Marinara (tomātu mērce, ķiploki, oregano un dažreiz anšovi).

Carciofi alla Romana: artišoki, kas vārīti romiešu stilā, parasti sautēti ar olīveļļu, ķiplokiem, piparmētrām, un dažreiz baltvīnu. Maigs un garšīgs, noteikti jāizmēģina artišoku cienītājiem.

 

Saltimbocca alla Romana: plānas teļa gaļas šķēles, kas papildinātas ar prosciutto un salviju, pēc tam pagatavotas baltvīna un sviesta mērcē. Maigs, pikants un garšas pārpilns.

Gelato: izbaudiet krēmīgu, aromātisku gelato no vienas no daudzajām Romas želatērijām. Izmēģiniet klasiskās garšas, piemēram, stracciatella, pistācijas un lazdu riekstus, vai izvēlieties kaut ko aizraujošāku, piemēram, rikotu un vīģes.

Bucatini all’Amatriciana: sātīgs makaronu ēdiens, kas pagatavots no bucatini (biezas spageti līdzīgas nūdeles), tomātu mērces, guanciale (sālīta cūkgaļas vaiga), Pecorino Romano sieru un sarkano piparu pārslas.

Maritozzi: saldās brioša maizītes, pildītas ar putukrējumu. Bieži tiek baudīti brokastīs vai kā uzkodas ar kapučīno, un šie garšīgie gardumi ir iecienīti vietējo iedzīvotāju vidū.

Šie ir tikai daži no garšīgajiem ēdieniem, ko varat nobaudīt Romā. Noteikti izpētiet un atklājiet arī citus.

Uzturēšanās izmaksas?

Roma var būt salīdzinoši dārga salīdzinājumā ar citām Eiropas pilsētām, taču izdevumi var atšķirties atkarībā no tādiem faktoriem kā izmitināšana, ēdināšanas izvēle, transports un aktivitātes. Tālāk ir sniegts izdevumu sadalījums Romā:

Izmitināšana: izmitināšanas izmaksas Romā ļoti atšķiras atkarībā no tādiem faktoriem kā atrašanās vieta, izmitināšanas veids un gada laiks. Budžeta klases ceļotāji var atrast pieejamus hosteļus, viesu namus vai Airbnb naktsmītnes, sākot no aptuveni 20–50 eiro par nakti. Vidējās klases viesnīcas parasti svārstās no 70 līdz 150 eiro par nakti, savukārt luksusa viesnīcās un augstākās klases naktsmītnēs var maksāt vairāk par 200–500 eiro par nakti, īpaši izcilās vietās.

Ēdināšana: ēdināšana Romā piedāvā plašu iespēju klāstu. lai atbilstu dažādiem budžetiem. Jūs varat baudīt ielu ēdienu par pieņemamu cenu, piemēram, picu al taglio (picas šķēli) vai supplì (ceptas rīsu bumbiņas) par aptuveni 3–5 eiro. Ikdienas maltīte tratorijā vai picērijā parasti maksā 10–20 eiro vienai personai, savukārt maltīte izsmalcinātos restorānos var maksāt 30 eiro vai vairāk vienai personai, neskaitot dzērienus. Ņemiet vērā, ka ēdināšana tūristu iecienītās vietās, piemēram, ap galvenajām apskates vietām, var būt dārgāka.

Transports: sabiedriskais transports Romā ir salīdzinoši pieņemams un ērts. Viena metro vai autobusa biļete maksā €1,50 un ir derīga 100 minūtēm neierobežotiem pārsēšanās gadījumiem pilsētas robežās. Varat arī iegādāties dienas biļeti (BIG) par 7 eiro vai iknedēļas biļeti (CIS) par 24 eiro, kas piedāvā neierobežotu ceļošanu visos Romas sabiedriskā transporta veidos. Ir pieejami arī taksometri, kuru cenas sākas no aptuveni 3,30 € par kilometru.

Aktivitātes: Daudzām Romas apskates vietām, piemēram, Kolizejam, Vatikāna muzejiem un Siksta kapela, ir ieejas maksa. Izmaksas atšķiras atkarībā no tā, vai izvēlaties tikai biļetes vai ekskursijas ar gidu. Par ieeju galvenajās apskates vietās, piemēram, Kolizejā vai Romas forumā, ir jāmaksā aptuveni 16–20 eiro. Muzejos ieejas maksa parasti ir no 10 līdz 20 eiro. Tomēr Romā ir arī daudz bezmaksas vai zemu izmaksu aktivitāšu, tostarp publisko laukumu, strūklaku un baznīcu apmeklēšana, kā arī tādu rajonu kā Trastevere un Monti izpēte.

Iepirkšanās: Roma piedāvā daudzveidīgu iepirkšanās skatuvi, sākot no dizaineru veikaliem un greznības. zīmolus vietējiem tirgiem un amatniecības veikaliem. Apģērbu, suvenīru un citu priekšmetu cenas atšķiras atkarībā no preču atrašanās vietas un kvalitātes. Tirgū, piemēram, Campo de’ Fiori vai Porta Portese, var atrast zināmu cenu elastību.

Kopumā, lai gan Roma var būt salīdzinoši dārga, ir iespējas izbaudīt pilsētu ar nelielu budžetu, izvēloties naktsmītnes par pieņemamu cenu, ēdot vietējās ēdnīcās, izmantojot sabiedrisko transportu un izpētot bezmaksas vai zemu izmaksu aktivitātes. Iepriekšēja plānošana un budžeta plānošana var palīdzēt padarīt jūsu ceļojumu uz Romu pieejamāku un patīkamāku.

Atstāj komentāru

Citi raksti