Facebook icon Youtube icon Tiktok icon Instagram icon

05.03.2024

Meksika, Tuluma, Plaja del Karmena, Bakalara – Jūlija Rudakova

+25 attēli

Autors – Jūlija Rudakova

Meksikas piedzīvojums

Daži iespaidi par mūsu februāra ceļojumu uz Meksiku.

Atklāti sakot, šis galamērķis tika izvēlēts spontāni un pēdējā brīdī. Cik liels bija mans pārsteigums, ieraugot skaisto un daudzveidīgo Meksikas dabu – cenotes, džungļi, balto smilšu pludmales ar tirkīzzilu ūdeni, lagūnas, mangroves, skaistās iguānas, pelikāni u.c.

Kopumā Meksikā pavadījām 2 nedēļas, dzīvojām visu šo laiku Tulum. Runā, ka tā ir viena no dārgākajām pilsētām Meksikā, taču pētot un plānojot var atrast labas budžeta ēstuves un viesnīcas Tulum centrā. Viss super dārgais notiek tieši ap pludmales viesnīcu zonu (Zona Hotelera), visur citur cenas ir adekvātas. Tulum izvēlējāmies labās lokācijas un skaisto cenošu dēļ.

Meksikā mēs ielidojām Kankūnas lidostā, kur paņēmām jau iepriekš pieteiktu nomas auto, un braucām tālāk uz 150 km attālumā esošo Tulum. Vienīgais darvas piliens mūsu skaistā ceļojuma medus mucā bija autonoma, un es no sirds neiesaku nomāt auto Meksikā. Tikai vēlāk lasot dažādus forumus, es uzzināju, ka Meksikā tā ir ļoti ierasta prakse autonomas kompānijām izdomāt un uzstādīt jaunus noteikumus, prasīt nesamērīgu samaksu par auto apdrošināšanu, palielināt atrunāto depozīta maksu utml. Mēs pat sazinājāmies ar Latvijas vēstnieci Meksikā, kas mums ļoti ātri sniedza palīdzību, paldies viņai par to! Ja tomēr izdomājat nomāt auto, nedariet to pie kompānijas MAS by Mex!

 

Kā labāk pārvietoties bez auto? Tālākiem gabaliem var izvēlēties starppilsētu autobusus ADO. Vēl viņiem ir Collectivos busiņi, kas kursē kā maršrutnieki – ērti, ātri un lēti. Var arī iznomāt rolleri, kā to pēdējās dienās darījām mēs. Citi iznomā riteņus vai kvadraciklus un braukā apkārt ar tiem. Takšus neiesaku, jo tie ir nesamērīgi dārgi.

Bez Tulum pabijām vēl 2 lielās pilsētās – Playa del Carmen un Bacalar.

Playa del Carmen atrodas ap 70 km no Tulum un ir budžetam draudzīgāka vieta, līdz ar to arī pilnāka ar tūristiem. Šeit ļoti populāra ir gājēju iela ar daiļrunīgu nosaukumu 5th Avenue. Kopumā šī vieta vairāk patiks tiem, kas meklē pilsētas atpūtu, restorānus, kādu foršu ballīti jūras krastā.

Bacalar, savukārt, ir klusāka pilsēta, kas atrodas 250 km attālumā no Tulum. Šeit mēs uz vienu nakti palikām namiņā ar salmu jumtu. Bacalar ir tāds kā Meksikas apslēptais dārgums, jo šī vieta tikai tagad sāk iegūt popularitāti tūristu vidū. Prognozē, ka pēc pāris gadiem tas būs jaunais Tulum ar dārgām cenām un daudz tūristiem. Tāpēc ir vērts tur aizbraukt tagad, kamēr šī vieta vēl nav tik zināma. Galvenais iemesls doties uz Bacalar ir neizsakāmi krāšņā daba un 7 krāsu lagūna, kas ļoti atbilst savam nosaukumam, jo tur patiešām var redzēt visas zilā nokrāsas, sākot ar tumšāko līdz pat gandrīz caurspīdīgam tirkīzam.

Sian Ka’an dabas rezervāts, kas sākas Tulum un ved tālāk 54 km līdz pat neaprakstāmi skaistajam Punta Allen ciematiņam. Jābrīdina gan, ka šis 54 km garais posms tiek saukts par sliktāko ceļu pasaulē un, ticiet man, ar vieglo auto tur labāk nebraukt. Mēs braucām ar rolleri un bija daudz maz ok. Pārsvarā tur brauc ar bezceļniekiem. Vidējais laiks, kurā izbrauc šos 54 km, ir 4 stundas 

Cenotes ir nogruvumu rezultātā dabīgi izveidojušās ūdenstilpnes. Tās ir vietas, kur bieži vien pazemes upes iznāk virspusē. Ir dažādu veidu cenotes – atvērtā tipa (kā šajā bildē), pusslēgtās un slēgtās, kas atrodas tādās kā alās. Yucatan pussalā, kur mēs bijām, ir vislielākā cenošu koncentrācija pasaulē – tur var atrast ap 6000 cenotēm. Šī dabas fenomena dēļ vien ir vērts apmeklēt Meksiku.

Šeit apkopoju man tīkamākās cenotes. No zināmākajām cenotēm apzināti izvairījos lielo pūļu dēļ, respektīvi šīs ir klusākas un mazāk zināmas plašai publikai.

Cenote Atik –  Ļoti skaista un vēl citiem nezināma cenote, tātad maz cilvēku. Ieeja 20 eur.

Cenote Zemway – nav tik krāšņa, taču ļoti jautra! Šeit ir ierīkoti vairāki tramplīni, no kuriem var lēkt ūdenī, augstākais ir 6 metri, kā arī virve lēkšanai ūdenī. Ir arī atpūtas/ sauļošanās zona un piknika zona saviem līdzpaņemtiem ēdieniem. Ieeja 15 eur. 

Cenote Oxman – nežēlīgi skaista pusslēgtā tipa cenote, līdz kurai mēs diemžēl tā arī netikām, taču noteikti ir vērts tur aizbraukt. Arī tur ir atrakcijas lēkšanai ūdenī no dažāda augstuma un virvēm. Ieeja 8 eur.

Cenote Azul – tā, kas pusceļā uz Playa del Carmen (ir vairākas Azul cenotes dažādās lokācijās, jo Azul no spāņu valodas ir zils). Skaista, liela teritorija ar vairākām cenotēm – patiks gan skaistuma, gan jautrības meklētajiem. Ieeja 10 eur. 

Ieteiktu izvairīties no super populārajām Gran Cenote un Dos Ojos, jo pat no paša rīta braucot tām garām, jau var redzēt, kā piebrauc 2-3 lielie grupu autobusi un iekšā plūst cilvēku jūra. Un pa dienu to ir vēl vairāk.

Meksikāņiem tuvā muerte jeb nāves tēma – galvaskausi ir visur, tā ir daļa no viņu kolorītās kultūras. Mani tas nekādi nemulsināja, ātri vien pieņēmu un pieradu. Vienā no cenotēm – ar galvaskausiem pilnībā noklātas vairākas sienas.

Mēs iznomājām kajaku visai dienai un vienkārši baudījām atpūtu uz ūdens. Atradām nelielu saliņu un dažu stundu laikā neredzējām nevienu laivu vai cilvēku. Sajūta kā uz neapdzīvotas salas.

Protams, papildus bonuss visa ceļojuma laikā ir meksikāņu ēdiens – tako, burrito, kesadiljas, empanadas! Iesaku būt drosmīgiem un doties uz vietējo ēstuvēm nevis tūristu vietām. Pie vietējiem ir gan garšīgāk, gan arī lielākas porcijas!

Man ļoti patīk, ka viņi veikaliem vai reklāmām neizmanto izkārtnes, bet gan krāso pa tiešo uz sienām. Street art Meksikā ir ļoti augstā līmenī.

Meksikas street food gan neizdevās pagaršot, jo īsti nekas neuzrunāja. Ļoti izplatīta ir kukurūza ar dažādām asām garšvielām un mērcītēm.

Tulum ir raksturīgi mazi, nelieli restorāni ar skaistu un pārdomātu interjeru.

Policija Meksikā ir atsevišķa tēma. Saskaitīju 5 dažādas formas, izskatās patiešām iespaidīgi – vairāk kā armija nevis policija, visi vienmēr ar automātiem rokās. Meksikas valdība rūpējas par savu tūristu drošību, to var labi redzēt.

Dažādu noderīgu info par visām izmaksām, labākajām ēstuvēm, skaistākajām cenotēm, kā arī vienkārši skaistus Meksikas video es publicēju savā Instagram profilā, varbūt kādam noder.

Meklējiet mani instagramā – juhuulija

Atstāj komentāru

Citi raksti