Facebook icon Youtube icon Tiktok icon Instagram icon

Autors – Sintija Dzerkale

MAĢISKĀ ISLANDE FEBRUĀRĪ

Biļetes Rīga-Reikjavīka-Rīga lidojumam februārī ar “airBaltic” nopirkām aviokompānijas izpārdošanā par 121 eiro. Kopumā Islandē piedzīvojām četrarpus dienas.

Pie lidostas mūs sagaidīja autobuss, ar kuru aizvizinājāmies līdz pašam Reikjavīkas centram. Cena par transfēru no un pāris dienas vēlāk atpakaļ uz lidostu izmaksāja 44 eiro. Lai gan biļeti rezervējām iepriekš, to var iegādāties arī lidostā. Ja neplāno īrēt auto vai neesi atbraucis ciemos pie sen neredzētiem radiem, kas piedāvā sagaidīt un aizvest, šis ir ērtākais un izdevīgākais veids, kā no lidostas nokļūt uz aptuveni 50 kilometru attālumā esošo Islandes galvaspilsētu.

Vairāk info: https://airportdirect.is/

Iekārtojušās apartamentos un nedaudz atvilkušas elpu, devāmies iepazīt pilsētu. Patiesību sakot, tas ir paveicams pavisam ātri. Izstaigājām Reikjavīkas promenādi un dažas suvenīru bodītes, apbrīnojām Hallgrimskirkja baznīcu, uzrāpāmies arī tās tornī, lai nofotografētu apbrīnas vērto panorāmu.

Ziemeļblāzmas medības

Ap pulksten astoņiem vakarā sākām rosīties un vilkt mugurā pēc iespējas vairāk no tā, kas paņemts līdzi – bija pienācis laiks doties pirmajā izbraucienā. Interneta vietnē “Get Your Guide” bijām rezervējušas “Ziemeļblāzmu medību” tūri. Arī pārējo dienu ekskursijas pieteicām tieši caur šo lapu. Šādas ekskursiju pakas ir ļoti ērts veids, kā īsā laikā apceļot dažas skaistākās vietas, ko sala piedāvā, nedomājot par to, kur noparkot auto vai kā “aizkulties” no punkta A uz B ar sabiedrisko transportu. Tiesa, tas nav lēts prieks.

Kad ieradāmies vietā, no kuras notiks izbraukšana, sapratām, ka stāvam aptuveni 500 cilvēku lielā pūlī. Mirkli vēlāk viens pēc otra sāka ierasties lielie “Bus Travel Iceland” tūrisma autobusi. Ātri vien haoss norima – ļaudis sakāpa transportlīdzekļos, lai dotos ceļā.

Sniga sniegs, debesis klāja mākoņi. Uz brīdi šķita, ka ziemeļblāzmu tā arī neredzēsim. Lai to nomedītu, devāmies ārpus Reikjavīkas, jo arī pilsētas gaismas traucē dabas brīnuma pilnvērtīgai apskatei. Ziemeļblāzmas vērošanas tūres tiek rīkotas gandrīz katru vakaru, pirms došanās ceļā organizatori aktīvi seko līdzi laikapstākļu prognozēm un var gadīties, ka kāda no tūrēm tiek atcelta. Mums paveicās, jo, lai gan bija mākoņains un ik pa laikam sniga, sinoptiķi solīja, ka laikapstākļi skaidrosies. Pa ceļam grupas vadītāja stāstīja par to, kā ziemeļblāzmas veidojas, un kā tās vislabāk notvert fotomirkļos.

Braucām aptuveni stundu, sasniedzot nelielu baznīciņu Kálfatjarnarkirkja. Un vērojumi varēja sākties.. Āra temperatūra bija -7 grādi, tāpēc ik pēc pārdesmit minūtēm skrējām sildīties uz autobusu. Te sniga, te atkal debesis skaidrojās. Kad cerības bija gandrīz pagaisušas, tas notika! Pāris blāvas un viena spilgtāka “josla” debesīs. Ziemeļblāzma! Ar nosalušiem pirkstiem līdzpaņemtajās viedierīcēs tvērām mirkļus, kurus nu ar prieku varam rādīt saviem mīļajiem Latvijā.

Par četru stundu ilgo tūri samaksājām 51 eiro.

Vairāk info: https://www.getyourguide.com/reykjavik-l30/northern-lights-bus-tour-t67019/.

Viens no 25 pasaules brīnumiem – Zilā lagūna

No ziemeļblāzmu medīšanas atgriezāmies ap vieniem naktī un jau pēc pāris stundām modāmies, lai dotos tālāk. Pie mūsu apartamentiem pus septiņos no rīta gaidīja transfērs, ar kuru devāmies uz Zilo lagūnu.

Kāpēc tik agri? Tā kā bijām aizkavējušās ar biļešu rezervēšanu, tas bija vienīgais pieejamais laiks Zilās lagūnas SPA kompleksa apmeklēšanai. Ieeja notiek konkrētās stundās, bet prom var doties, cikos sirds kāro – kaut pašā vakarā. Ar trīs līdz četrām stundām kompleksā esot gana, mēs plunčājāmies piecas.

Zilās lagūnas apmeklējums ir īsts glābiņš no Islandes bargās ziemas. Tā ir vieta, kur ļauties ģeotermālā jūras ūdens radītajam transformējošajam SPA ceļojumam. Baudot 38 grādu karsto ūdens vannu, laiks paskrēja nemanot! Vai zinājāt, ka Zilā lagūna ir viens no 25 pasaules brīnumiem? 2012. gadā “National Geographic” iekļāva lagūnu pasaules skaistāko vietu topam. No sirds novēlu arī jums uz savas ādas piedzīvot šīs vietas maģisko šarmu! Mēs te piedzīvojām saullēktu ar vēl pavisam nedaudz cilvēkiem apkārt. Tas bija brīnumaini!

Iesaku uz lagūnu līdzi paņemt ūdensizturīgu telefona maciņu, lai ir iespēja uzņemt kādu fočeni un nav jābaidās par telefona izmērcēšanu. Ja nu tas tomēr aizmirsies, maciņu par 25 eiro ir iespējams iegādāties kompleksa bārā. Mēs gan iztikām ar lidostā izsniegto plastmasas kosmētikas maisiņu.

Ieejas maksa kompleksā – 76 eiro, cenā ir iekļauta arī viena dubļu sejas maska un dzēriens bārā. Transfērs no un atpakaļ uz Reikjavīku maksā 49 eiro.

Vairāk info: https://www.bluelagoon.com/.

Islandes lielais loks

Tā kā ceļojām bez auto, izmantojām tikai tūrisma aģentūru piedāvātās ekskursiju pakas. Vienā no ceļojuma dienām izvēlējāmies “Grand Golden Circle” tūri, kuras ietvaros baudījām:

· Thingvellir nacionālo parku;

· Gullfoss udenskritumu;

· Strokkur un Geysir geizerus;

· Kerid krāteri.

 

Par ekskursiju gandrīz deviņu stundu garumā, fantastiskā gida Džeikoba pakalpojumiem, vizināšanu uz un no apskates objektiem, kā arī ieejas maksām atvadījāmies no 64 eiro. Bijām sajūsmā par šo astoņu stundu garo programmu!

Vairāk info: https://www.getyourguide.com/reykjavik-l30/grand-golden-circle-tour-t67012/.

Islandes dienvidu tūre

Arī nākamajā ekskursijas dienā Islandē baudījām vārdiem neaprakstāmas ainavas. Ārā gan bija dikti auksti, tāpēc priecājāmies, ka visur tikām izvizinātas ar autobusu. Pats svarīgākais – nelija, nesniga un nepūta stiprs vējš, tā vietā Islande mūs priecēja ar maigu saulīti. Par to ļoti nopriecājāmies, jo nedēļu pirms mūsu brauciena Islandē plosījās kas vētrai līdzīgs – neskaitāmas tūristu ekskursijas tika atceltas, ceļi nosprostoti un arī satiksme vietām apturēta. Cik labi, ka to nepiedzīvojām!

Islandes dienvidos apskatījām:

· Skogafoss ūdenskritumu;
· Reynisfjara melno smilšu pludmali;
· Solheimajökull ledāju;
· Seljalandsfoss ūdenskritumu.

Par 10 stundu garu ekskursiju pa Islandes dienvidu daļu samaksājām 93 eiro.

Vairāk info: https://www.getyourguide.com/reykjavik-l30/southern-iceland-tour-t67018.

Daudz vairāk un izdevīgāk, protams, var apskatīt, ja ir savs auto. Tomēr, domāju, ka arī mums sanāca gūt tīri labu ieskatu Islandes burvībā. Uz atgriešanos!

Ja jums šis ieraksts šķita noderīgs, es priecāšos, ja veltīsiet nedaudz laika manas pavisam nelielās aptaujas aizpildīšanai: https://forms.gle/JJG1YZPVdSdrmyGz8. No sirds priecāšos par katru anketiņu (vēl nepieciešami vismaz 200 respondenti). Jūsu iesaiste un palīdzība mani noteikti motivēs ceļot un rakstīt vēl!

Seko Instagram – sintija.explores

Atstāj komentāru

Citi raksti