Facebook icon Youtube icon Tiktok icon Instagram icon

07.06.2023

Maldīvu salas, otra puse – Martins Linē

+4 attēli

Autors – Martins Linē

MALDĪVU SALU medaļas otra puse

Es pilnīgi saprotu abas šīs puses un arī saprotu, kādēļ vieniem pieredze ir tāda,bet otriem pavisam citādāka.

Maldīvās tiešām ir ļoti skaisti , galvenokārt tirkīzzilā Indijas okeāna, kur ūdens temperatūra vienmēr ir patīkami silta un balto smilšu dēļ

Kāds teiks, tur ir tikai okeāns un palmas un vairs nekā cita, ko redzēt tur nav! Kā jau minēju – lielā mērā tas tā tiešām ir, bet , personīgi man, šķiet ,ka šeit okeānā ir tik daudz interesanta, ko redzēt , piedzīvot, sastapt , piemēram, šo divu nedēļu laikā šeit okeānā redzēju haizivis, bruņurupučus , manta rayas, stingrayas, astoņkāji, jūras zvaigznes, zušus un daudz daudz citas krāsainas lielas un mazas zivis un ,protams , koraļļus. Ļoti neparasti un kaut kas jauns priekš manis bija nakts snurkelēšana ar UV lukturīšiem, gaismām , kuras ļauj ieraudzīt koraļļus ārkārtīgi neparastās krāsās , neona violetus, sarkanus, luminiscējoši zilus, zaļus un kādus tik vēl ne

Mans skatījums un iespaidi par Maldīvām ļoti iespējāms būtu vairāk vērsti vienā virzienā ja es būtu pabijis tikai vienā vai pāris no šejienes daudzajām salām ,bet divarpus nedēļu laikā ,esmu apbraukājis vairākas no salām tādēļ man ir ar ko salīdzināt.

Un, manuprāt, jebkurā valstī vēl vienmēr ir daudz kā cita,ko var ieraudzīt, saskatīt, novērot, sastapt utt. Tiklīdz ir jauna ( sveša) – valsts, vide, pilsēta, valod, kultūra, reliģija tā automātiski apkārt ir kaut kas interesants, citādāks, neredzēts, neierasts – vismaz man tas tā ir un domājams, ka arī citiem , tikai atkarīgs ,no cilvēka paša vai interesē un gribas ieraudzīt to citādo, es ,piemēram, jebkurā valstī ,kurā esmu vienmēr eju uz  tirgu, jo tur var ieraudzīt, nogaršot ,satikt īsto’ ,vietējo dzīvi ,ēdienus utt.

Netīrība un atkritumi Maldīvās. Jā,tā šeit ir problēma ,bet tas tā ir ne tikai šeit ,bet jebkur pasaulē , arī pie mums Latvijā katru gadu neskatoties uz kampaņām, škirošanām, talkām, aicinājumiem, zaļā ( zaļāka) dzīves veida populāritātes pieaugumu ,atkritumu daudzums ,piemēram, Latvijas pludmalēs pieaug.

Āzijā, ( Maldīvas ir mazākā šī kontinenta valsts) šī problēma ir vēl izteiktāka, jo galu galā šeit dzīvo lielākā daļa pasaules iedzīvotāju, kas rada vairāk atkritumus + šeit ir ļooti daudz tūristu, kas arī aiz sevis atstāj atkritumu kalnus. Runājot par Maldīvām un atkritumiem šeit, nav tā ka visur uz ielām, okeānā ,pludmalēs būtu daudz atkritumu. Ir atsevišķas vietas salas, pilsētas ,kur tas ir izteiktāk redzams ,protams ,galvaspilsētā Male un dažās citās ļoti tūristiskās salās,kā ,piemēram, Maafushi ( attēli zemāk ,galvenokārt ir no šīs salas) netīrība ir lielāka, bet kopumā nav tik traki. Arī ,lai atrastu šādus skatus, kā ir šajās fotogrāfijās ir nedaudz jāpameklē , jāaiziet uz kādu salas nostūri ,kur nekā interesanta’ nav. Publiskās pludmalēs vai vienkārši piekrastē šādus skatus īsti neieraudzīt ( par laimi).Par cik prakstiski visas salas šeit, izmēros ir ļoti maziņas – pārsimts metrus platas un labākajā gadījumā dažus km garas, tad ja meklē, var atrast arī šādus skatus , principā, tāpat kā pie mums būtu, piemēram,  izgāztuve Getliņos , tikai šeit tādas (diemžēl ) ir okeāna krastā vai pat varētu teikt okeānā, bet tomēr cik var novērot vismaz ir uztaisīti tādi ,kā norobežojoši smilšu uzbērumi,kuri (iespējāms) neļauj visu drazu pa tiešo aiznest’ prom okeānā, bet nu lietas būtību jau tas īsti nemaina..

Visvairāk šajās izgāztuvēs var manīt plastmasas  ūdens pudeles, kas ir diezgan likumsakarīgi ,jo cik līdz šim šeit esmu bijis dažādās salās, pa krānu nāk ne gluži tīrs’ sālsūdens ,bet tik un tā pasāļs ūdens,jo dziļurbumi un ūdens kurš nāk no zemes dzīlēm ir vnk caur zemes slāņiem nedaudz pafiltrējies sālsūdens ,respektīvi nav uzturā lietojams, dzerams šāds ūdens . Citur manīju uzstādītas atsāļošanas, filtrēšanas iekārtas, kuras šo ūdeni padara dzeramu ,bet lielākajā vairumā tomēr manu,ka pie salām regulāri piestāj kravas kuģīši prāmji un no tiem tiek ārā lādētas paletes pēc paletēm ar dzeramo ūdeni -pildītu mazākās un lielākās plastmasas pudelēs . Var jau būt,ka pēctam šīs pudeles ,vai vismaz kādu daļu no tām ,kāds savāc un ved ,sūta kaut kur pārstrādāt ,bet man tomēr šķiet,ka drīzāk tā nav un “ labākajā” gadījumā tās vnk sadedzina ,vai ko nesadedzina nonāk šādās vietās, kā bildēs. Par cik Maldīvās ir salu valsts ,kas izvietojusies uz ~ 1200 salām un tikai 200 no tām ir apdzīvotas , tad visa loģistika un pārvietošanās nav pārāk ērta pat pasažieriem, nemaz nerunājot par kravām, piegādēm utt.

Daudzu savu ceļošanas gadu laikā, esmu novērojis , ka Āzijā cilvēkiem izpratne , atbildība par atkritumiem ,vides piesārņošanu ,diemžēl, ļoti atšķiras, kā tas ir , piemēram, pie mums Eiropā. Šī ceļojuma laikā , kurā līdz šim esmu bijis vēl citās divās Āzijas valstīs -Filipīnās un Šrilankā ne vienu vien reizi redzēju, kā vietējais vnk izdzer savu sulas paku vai pudeli un to ne acu nepamirkšķinot brīvi nomet zemē turpat pludmalē vai uz ceļa. Bet atkal, šis nav tikai Āzijā , tie kas bijuši ,piemēram, Itālijā, Sicīlijā ir redzējuši, kādas tur izskatās ielas, pludmales utt.

Turklāt, Maldīvas ir viens no top tūristu iecienītākajiem galamērķiem pasaulē ,tādēļ ik gadu šeit iebrauc miljoniem cilvēku, kas , protams ,nes ārkārtīgi lielu labumu ( galvenais ienākumu avots) šai valstij ,bet reizē līdzi nāk arī citas problēmas un nastas,kā , piemēram , atkritumu problēma. Par atkritumiem pietiks

Vēl tikai tūristu sakarā jāpiemin , ka absolūti lielākā daļa 80-90% iebraucēju šeit ir no krievijas ,apkārt dzird krievu valodu , restorānos ēdienkartes bieži ir viņu valodā, salās zīmes, paziņojumi ir vietējā valodā, angļu val. un krievu valodā. Līdz šim esmu šeit palicis kādās 7 dažādās viesnīcās un visās es darbiniekiem pajautāju ,kuru valstu pārstāvji visvairāk pie jums brauc ,visi kā viens atbildēja – krievi.

    Bet īsais rezumē no šī visa ir , Maldīvās ir skaisti un es iesaku ,novēlu uz šejieni atbraukt ikvienam ja ir tāda vēlme un iespēja!

Pieminēšanas vērts ir fakts,ka izmaksu ziņā gan jārēķinās , ka šeit cenas pārsvarā visam ir ļoti augstas , it īpaši ja ir plāns ir pabūt vairākās salās ,tad pārvietošanās ( speed boat ) ir neadekvāti dārgas , sākot no 30 USD pat par 10minūšu braucienu līdz vairākiem simtiem dolāru vienai personai vienā virzienā, tikai ,lai nokļūtu līdz savai salai ,rezervētajām naktsmājām. Otra opcija ir publiskie prāmji, kur biļešu cena ir ļoti ļoti zema ( 10x līdz pat 20x zemāka) salīdzinot ar ātrumlaivu cenām ,bet tie kursē ne visur , ir daudz reizes ilgāki pārbraucieni , kursē ļoti reti un kā rāda mana pieredze ,bieži vien tie tiek atcelti slikto ( kuri nemaz nav tik slikti uz aci , bet gan jau viņi zin ko dara) laikapstākļu dēļ . Tāpat ar izmaksām dzīvošanai , ēšanai , ekskursijām ,tūrēm ,tās galvenokārt ir ļoti augstas. Tagad nesezonā ,kura ir pašlaik viesnīcu cenas , protams ,ir zemākas ,bet atkal ir lielāka iespēja trāpīties uz sliktiem ,lietainiem, mākoņainiem laikapstākļiem par cik no maija skaitās ,ka sākas lietus sezona, bet kopumā arī nesezonā laiks šeit ir ļoti labs ,silts ,retu reizi uzlīst

Saprotu, ka lielākā daļa cilvēku visticamāk šo manu pārdomu rakstu līdz galam neizlasa, bet ar šo es tikai gribēju pateikt, ka vienmēr kā jau visām medaļām’ ir divas puses skaistā un ne tik skaistā, es galvenokārt – visbiežāk, tāpat kā visi soc.tīklos padalos ar to skaisto nevis pelēko un nesmuko, bet reizēm tomēr vajag arī to otro, lai nedaudz atšķaidītu’ skaisto un ideālo Insta un Facebook pasauli ar realitāti

Lai nu vai kā, es kā vienmēr saku – ceļojiet un ja kaut kam šajā pasaulē ir vērts tērēt naudu , laiku un līdzekļus ,tad , manuprāt, ceļošanai IR!

Sekojiet IG : @martin_linee ; @ml_linee

Atstāj komentāru

Citi raksti