Facebook icon Youtube icon Tiktok icon Instagram icon

Autore – Sigita Cimermane

Kuveitas apskats

Kuveita – maza un turīga arābu valsts Persijas līča krastā, starp diviem lieliem kaimiņiem – Irāku un Saūda Arābiju. 

Mūsu draugi jau zina, ka krājam valstis un ceļojumus izvēlamies uz vietām, kur vēl nav būts. Kad populārie galamērķi jau apmeklēti, sākas mazliet eksotika.

Kuveitas dinārs ir vērtīgākā nauda pasaulē

Valūta – dinārs, kas ir vērtīgākā nauda pasaulē (1 dinārs = 3 eiro). Sākumā likās jocīgi, ka tik neierasti mazas cenas, un papīra banknotēs redzēt 1/2 un 1/4 dināru. Dināri sastāv no 1000 filiem. 

Laikapstākļi – dažos avotos atrodams, ka Kuveita esot karstākā vieta pasaulē. Pat ja ne līdere šajā topā, tad karsti te ir noteikti, un mums ziemeļniekiem viņu vasaras svelme ir mazliet traka. Ierodamies vakarā, kad ārā ir +39, pēc sajūtām +44. Liekas, ka esam saunā, kur kāds vēl pūš karstu fēnu virsū. Plānu 3km no autoostas uz viesnīcu ar kājām izpildām, taču tā ir garākā pastaiga. 

Pa dienu ir ap +45. Ārā uzturēties neiespējami. Pārvietojamies ar taxi, kas ir normālās cenās un pieejami uz katra stūra. Ērtāk gan izmantot vietējo app, jo taksisti bieži nerunā angliski un arī parādot karti nesaprot, kur braukt. 

Transports – pirms braukšanas salasījos, ka taxi no lidostas dārgs (ap 50euro), bet mierīgi varot braukt ar sabiedrisko (1euro no katra). Tā arī darām. Tiesa gan google atrastais autobusa numurs norādītajā pieturā neierodas (gaidījām par divus un 40min), tāpēc kāpjam citā autobusā. Brauciens ir interesants, jo autobuss izlīkumo cauri visādiem rajoniem. Cilvēki tajā iekāpj, izkāpj, autobusam pat īsti neapstājoties, un tikai vīrieši. Arī uz ielām ārā tikai vīrieši. Un vīrs sāk palikt tramīgs, ka vajadzēja tomēr to dārgo taxi ņemt. Bet viss mierīgi un labi. 

Apģērbs – apmēram puse ir vietējie kuveitieši, kas ģērbjas ļoti konservatīvi, garlaicīgi vienādi. Vīriešiem baltās kleitas ar baltiem vai balti sarkaniem lakatiem, sievietes – visas melnā, un vairumam arī aizklātas sejas, un redzās tik acis. Arī mēs gatavojāmies, kā pareizi ģērbties tūristam, un ņēmām līdzi “garās” drēbes, kas nav pieguļošas, kā arī lakatu, vietām, kur būs jānosedz galva. Mošejā pat saņēmu komplimentu, ka esmu sagatavojusies un nav nepieciešams uzģērbt to viņu speciālo tērpu. 

Daba – viss ir tuksneša dzeltens un betona pelēks. Vien pāris vietās zaļa zāle un dažas palmas. Citādi viss izdedzis. Mošejas gide teica, ka Kuveitā aug tikai viena veida puķes (līdzīgas margrietiņām), kas plaši atspoguļotas sienu, paklāju, mēbeļu rotājumos, gleznojumos, grebumos. 

Ēdieni – mmm, tie šeit ir gardi, pat ļoti. Restorānos porcijas milzīgas, papildus dod visādas uzkodiņas. Vietējā maize līdzīga naan (flatbread tipa) tikai plānāka un atdziestot ir kā čipsis. Biryami – rīsi ar garšvielām un piedevām (jērs, garneles, dārzeņi). Machboos arī rīsi ar piedevām, tik mazliet citādi. Klāt dod visādas mērcītes. Desertā karstas, sīrupainas bumbiņas (kā mūsu pončiki), un svaigās augļu sulas – saldas un gardas. 

Alkohols – nav, pat ne viesnīcās vai speciālos bāros. Duty free labumus atņēma lidostā, ejot ārā. 

Kafija – pavisam citāda, nekā mēs to zinām. Espresso izmēra trauciņā, ielieta no metāla kanniņas, kapučīno krāsā, bet bagātināta ar milzum daudz garšvielām. Tāds vietējais zālīšu un garšu kokteilis. Mājās tādu nedzertu, bet šeit tā piestāv un ir tieši laikā. 

Kaķi – bieži ceļojot redzās daudz kaķi, taču šeit, laikam jau dēļ karstuma, tie nav. Satikām 5, no kuriem 3 dzīvoja zivju-gaļas paviljonā, un 2 knapi mazulīši uz ielas. Izskatījās dikti bēdīgi un tieviņi. Suni neredzējām vispār nevienu. 

Tūristi – nav, nu labi, gandrīz nav, jo satikām, redzējām tieši 9. Ir nesezona, un pat vietējie prasa, ko mēs šeit darām. Kārtējo reizi novērtējam ceļošanu nesezonā – ekskluzīvā vienatnē visu var apskatīt un izbaudīt. Vietējie ir laipni, bet ne uzmācīgi. Un ļoti viesmīlīgi – tiekam cienāti ar kafiju un datelēm vairākkārt. 

 Kā šeit nokļūt? Pavisam elementāri, ātri, ērti un salīdzinoši nedārgi. Ar Airbaltic uz Vīni (1,5h) un tālāk ar Wizzair uz Kuveitu (5,5h). 

Ko apskatīt un kā tad viss aprakstītais izskatās, var redzēt bildēs .

Atstāj komentāru

Citi raksti