Facebook icon Youtube icon Tiktok icon Instagram icon

Autors –  Sigita Cimermane

Kenijas dabas bagātības

Kenija. Nedaudz eksotiskāks ceļojuma galamērķis, taču sasniedzams ikvienam, kam pietiek uzdrīkstēšanās ceļot “ārpus kastes” un ir gana finanses, lai ar ģimeni aizbrauktu uz tādu pat laiku uz kūrortu Ēģiptē AI (All inclusive). Mazliet garāks mūsu ģimenes (2 lielie un 2 tīņi) ceļojuma pieredzes, iespaidu un atziņu aprakstiņš, ar praktiskām lietām, kur, kas, cik un kā.

Ceļojums kopumā sastāvēja no 2 daļām – safari parki un okeāns. Ja sākumā likās pirmā daļa jau par daudz un vienu parku pat atcēlām, tad šobrīd domājot, labāk būtu gribējies tieši to pagarināt, papildinot ar kādu kalnu pārgājienu. Likās, ka gribēsies pludmales atpūtu, bet laikam nemākam neko nedarīt un rast prieku “tūristu cietumos”  Jā, šādi devējam kūrortus, jo nav jau svarīgs valsts nosaukums, ja visur viss vienādi – kamieļi, delfīni, ūdenssporti, krelles un lakati. Nja, tas tomēr nav priekš mums. Un tagad par visu pēc kārtas  Avio biļetes – jāpērk laicīgi un izmantojot kādu akcijas piedāvājumu. Mēs lidojām ar Turkish, biļetes pērkot jau ierastajā maija akcijā. Cena Eur 400/p. Lidojums caur Stambulu ar 20h Stopover turpceļā (par šo jau rakstīju, ko foršu paspēt sadarīt). eTA – vīzu nevajag, taču jāsaņem atļauja iebraukt. Nokārtojama online, cena Eur 30. Pirms pieteikšanās jābūt zināmām naktsmītnēm, ko viss precīzi jāuzrāda. Bet var arī pamānīties (kaut ko norezervēt un ta

d atcelt). Ceļojuma plāns – jau ierasti domājām, meklējām, plānojām un rezervējām visu paši. Gatavošanās laiks sanāca ilgs un apjomīgs, lai mums akceptējamā budžetā saņemtu maksimāli daudz un foršas lietas.

Gatavās tūroperatoru pakas nav mūsu gaumē un skopums vai saimnieciskums neļauj tik daudz pārmaksāt. Taču nenoliegšu, ka izpētīju visu, ko no LV piedāvā braucienos uz Keniju. Mums bija vairākas “brīvās dienas”, kad par palikšanas vietu un viesnīcu domājām uz vietas. Šī ir lieliska ceļojumu brīvības sajūta, ļauties situācijai un izvēlēties, kas tajā brīdī patīk. Ceļojot 2 ģimenēm gan nedaudz izaicinošāk atrast naktsmītnes, bet iespējami, un kā paši atzinām, tad tieši tās last minute izvēles bija labākās. Viesnīcas – vidēji Eur 60/2p par nakti par normālām naktsmītnēm ar brokastīm. Lētākā bija Eur 38/2p ar brokastīm. Dārgākā – Eur 75/2p ar brokastīm. Neesam prasīgi, galvenais, lai tīrs, laba lokācija un ērta gulēšana. Ceļojot ar tīņiem, nācās nedaudz iespringt, lai katram sava gulta un neviens nav apdalīts ar viesistabas dīvānu, tāpēc izvēlējāmies gan plašākus apartamentus, gan lielāku villu, gan klasisko viesnīcu numuriņus. Pāris nakšņošanas vietas mums izrādījās īstas instagram pērles, kur gribējās bildēt katru nieku, tai pat laikā, bija tipiskais instagram vs reality, kur līdzās stilīgajam visādas nejēdzības.

Ēšana – ēdām vairāk kā mājās, jo viss garšīgi, porcijas lielas un cenas pievilcīgas. Vietējā virtuve atkarīga no vietas – ziemeļos pārsvarā gaļa, kaza un liellops, pie okeāna zivis. Likās, ka šeit ir īsts pasaules virtuves sajaukums, kur katrs var atrast savai gaumei atbilstošāko. Īstas kulinārās izvirtības mums bija Ras Kikadini villā, kur par mūsu labsajūtu rūpējās 4 darbinieki, ieskaitot savu pavāru. Ak jel, cik viņš labi gatavoja, mmm. Mērcītes, ar kurām pat akmeni var apēst, un bijām gatavi viņu vest sev līdzi. Tā kā mūsu villa bija nekurienē, tad pavadot tur 5 dienas, vienīgā “problēma” bija izvēlēties, kādu zivi ēdīsim un kā pagatavot. Ja garneles varēja dabūt katru dienu, tad tunci gaidījām, gaidījām un sagaidījām. 7kg (pa Eur 4/kg) izkusa brokastu karpačo un vakariņu steikos. Avokado un mango – veikalā vai uz ielas nopērkami pa Eur 0,50/kg. Nereāli garšīgi. Tos ēdām katru dienu, tā teikt, lai atēstos ilgākam laikam. Tāpat arī citi augļi bija medaini saldi un tik gardi, kā pie mums nekad nedabūs.

Transports – pilsētās braukājām ar Uber vai tuktukiem. Lēti un vienkārši. Piemēram, no Nairobi lidostas un centru Eur 7. Ikdienas 2-3km braucieni Eur 1,5.

Safari – lieta, ko nekādā gadījumā neizlaist, esot Kenijā

Safari parki – oh, tie gan ir kosmiski dārgi, un nav jau izvēle, vai veids kā ietaupīt. Ja gribi redzēt savvaļā visus zoodārza iemītniekus, tas maksā daudz. Cenrāži visi publiski. Biļetes pārsvarā jāpērk online, un ārvalstniekiem cenas nedraudzīgas. Papildus izmaksās jārēķina speciālais transports ar paceļamu jumtu un gids. Mēs bijām 3 parkos un katrs no tiem bija katra centa vērts. Tiešām iespaidīgi un sajūsma visiem.Nairobi nacionālais parks – atrodas tieši blakus Nairobi. Kompakts un zvēriem bagātīgs parks. Ar īsiem pārbraucieniem pa labiem ceļiem redzējām neskatāmi daudz un dažādus zvērus, pat izvairīgo un visgrūtāk atrodamo no Big5, leopardu. Šī parka teritorijā atrodas “Ziloņu bērnudārzs” – tur mīt tiešām daudz ziloņu mazuļi, kurus aprūpē, kamēr ir gatavi savvaļai. Kaut to apskate tikai noteiktos laikos un kopā ar baru citu interesentu, tāpat jauki un patika. Ol Pejeta Conservancy – šis bija liels parks, kurā pavadīt pat vairāk kā 1 dienu, un kuru izvēlējāmies kā līdzvērtīgu alternatīvu Masai Mara parkam. Izcila izvēle. Lake Nakuru parks – centrālais objekts ezers ar flamingo un pelikāniem, un apkārt jau ierastā zvēru klasika. Visi pārējie zvēri jau bija neskaitāmi daudz redzēti, un vairs neizraisīja tādu sajūsmu, tāpēc ar lielām cerībām tika gaidīti putni. Eh, diemžēl tie nebija, un šī bija skarba vilšanās internetā redzēto bildīšu vietā redzēt vien dažas saujiņas putnus, turklāt dubļos. Pirms 2 gadiem ezera līmenis strauji pacēlās, un viss applūda. Tagad līmenis krītas, un paliek dubļi. Attiecīgi ir pamainījušās barības iespējas putniem, un tie pārvākušies, kur labāk. Safari gids – savu gidu atradām tā teikt “caur galiem” jeb no mūsu gida Tanzānijā. Paralēli tam tika izskatīti citi varianti (gids un aģentūra no Tripadvisor foruma, aģentūra, ar kuru kāpām kalnā, nomas auto ar šoferi), taču čoma čoms izrādījās izdevīgāks. Tā nu mums uz 5 dienām bija foršs un zinošs gids ar tikpat foršu auto. Ceļi un pārvietošanās – brīžiem likās, ka asfalta segums labāks kā pie mums, taču tikpat labi pēkšņi ceļš varēja izbeigties pavisam, paliekot teju neizbraucamam zemes ceļš. Rēķinoties ar lēnu satiksmi, atbilstoši izvēlējāmies arī parkus, kur un cik tālu braukt, un šis bija labs lēmums. Kaut kopumā izbraukājām ap 700km, ceļā pavadītais laiks bija garš un ļoti nogurdinošs. Skatoties, kas tiek piedāvāts aģentūru programmās, šausmās gribas saķert galvu, nabaga tūristi, kas vēl nezina, cik gara un mokoša būs pārvietošanās. Kā piemēru minēšu pirmo, kas tiek paredzēts – uzreiz pēc atlidošanas ar TA 3:30 no rīta sēstdies auto un braukt 180km uz Lake Nakuru pa valsts noslogotāko ceļu, kur jārēķina vismaz 5-6h ceļā un kur gaidītie putni nebūs un ceļi izskaloti. Pēc tam jau nākamajā dienā doties uz Masai Mara, ceļā pavadot 7-8h un pēc 1 dienas jau atpakaļ tikpat uz Lake Naivasha parku. Manā skatījumā pilnīgs kosmoss, un lieka dzīšanās uz tā teikt populārāko parku, zinot alternatīvu parku vai iespēju lidot.

Esam izturīgi un pacietīgi ceļotāji, bet novērtējām savu plānu, atlidojot sarunāt super early check-in, pagulēt un ceļojumu sākt ar lēnu pierašanu. Tāpat arī tikšanai uz okeānu izmantot lētu vietējo lidojumu, nevis dienu braukt auto. Katram jau savas izvēles, taču mēs iesakām atrast balansu, un vairāk laika veltīt foršām lietām un atpūtai, nevis dzīties pēc “ķeksīšiem – es tur biju” pēc nepārdomātas programmas.

Indijas okeāns – stabili silta vanna, ar 32-36t karstu ūdeni un izteiktu paisumu-bēgumu pēc grafika. Sākumā palikām tuvāk Mombasai, kur okeāns atkāpjoties atsedza koraļļu vanniņas, dažviet pilnas ar jūras ežiem. Vēlāk pārcēlāmies uz tūristisko Diani beach, ar klasiski baltām smilšu pludmalēm un labu peldēšanas iespēju arī bēguma laikā. Tā kā neesam kūrortu piekritēji, tad šī ceļojuma sadaļa bija mazāk aizraujoša, ko tomēr spējām dažādot ar pāris tālākiem pārgājieniem, ūdenssportu priekiem, jūras velšu izēšanos un vietējā futbola mača apmeklējumu.

Rūpīga plānošana un balanss

Kenijā pavadījām 16 naktis un izmaksas uz 1 personu All inclusive režīmā (avio, ekskursijas, transporti, viesnīcas un ēst/dzert bez ierobežojumiem) mums sanāca Eur 1860/p. Salīdzinājumam idejiski ko līdzīgu uz 13 naktīm interneta dzīlēs var atrast pa Eur 3650/p. Salīdzinājumam kūrorts Ēģiptē 5* uz 14 naktīm no Eur 1200/p (bez ekskursijām un tik vien kā trula atpūta “tūristu cietumā” ). Pieņemu, ka daudziem šāda veida ceļojums tāpat liksies neiespējams un tikai sapnis, taču vēlējos parādīt, ka pašiem ieguldot laiku un pūles var ceļot izdevīgāk, un kas galvenais – brīvāk, nekā “pāris klikšķi un pa dārgo nopirkts”  Iegūtā pieredze, iespaidi, redzētais un piedzīvotais, un emocijas paliks siltā atmiņā visam mūžam.

Gida telefona numurs – +255 68 281 4922 Livingston Temba

Gida ceļojumu aģentūra – www.rovingexperience.com

Atstāj komentāru

T

Travelmania

11.07.2024

Telefona numurs ir tagad pievienots raksta beigās.

D

Dace

09.07.2024

Vai varat, lūdzu, padalīties ar sava šofera kontaktiem?

Citi raksti